1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomide yapılan hataları böyle yorumladı: Telafisi son derece güç facialar

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomide yapılan hataları böyle yorumladı: Telafisi son derece güç facialar

featured
service

Ekonomist Mahfi Eğilmez: Para ödeyerek vatandaşlık veren tek ülkeyiz

Konuyla ilgili olarak Eğilmez, “Türkiye, son 10 yılda telafi edilmesi son derecede güç birtakım facialara imza attı. Bunların hangisi ve ne kadarı hataydı, hangisi bilerek ve isteyerek yapıldı bunu bilmiyorum. Ama tamamı inanılmaz yanlışlardı. Öyle yanlışlar ki ekonomi ve finans ders kitaplarına “yapılmaması gereken hatalar” başlığı altında ayrı bir bölüm olarak girebilir” dedi.

Eğilmez, özelleştirmenin temel amacının kamu kesiminin kaynak ayıramadığı üretim tesislerini özel kesime devrederek verimlilik artışı sağlamak olduğunu belirtti. Ancak Türkiye’de uygulanan özelleştirmelerin bu amaca hizmet etmediğini vurguladı. Devlet eliyle kurulan bütün tesislerin, işletmelerin ve üretim birimlerinin özelleştirildiğini, fakat ne üretim artışı ne de ucuzluk sağlandığını ifade etti. Eğilmez, yapılanın gerçek anlamda bir özelleştirme olmadığını belirtti.

Mahfi Eğilmez: iki katına çıktıEkonomist Mahfi Eğilmez

Eğilmez, Türkiye’nin dış borç stokunun 21. yüzyıla girerken 103 milyar dolar olduğunu ve 2023 yılı sonunda bu rakamın 500 milyar dolara ulaştığını belirtti. 23 yılda dış borç stokunun dört kat arttığını ifade eden Eğilmez, bu borçların yeni teknoloji ithaline veya verimlilik artırıcı gelişmelere harcanmadığını vurguladı. Sonuç olarak, dış borçlanmanın ekonomiye sadece yük getirdiğini belirtti.

Türkiye’de 400 bin dolara gayrimenkul alanlara vatandaşlık verildiğini, bu sınırın yakın zamana kadar 250 bin dolar olduğunu belirten Eğilmez, diğer ülkelerde bu tür yatırımlar için dil öğrenme gibi pek çok koşulun bir araya getirilmesi gerektiğini hatırlattı. Türkiye’de ise herhangi bir koşul aranmadan vatandaşlık verildiğini ve yatırımcıların üç yıl sonra gayrimenkullerini daha yüksek fiyata satarak kâr elde ettiğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomide yapılan hataları böyle yorumladı: Telafisi son derece güç facialar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz