1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Araba almak hayal oldu! 700 Bin liralık artış geliyor: İşte dengeleri değiştirecek iki yeni karar

Araba almak hayal oldu! 700 Bin liralık artış geliyor: İşte dengeleri değiştirecek iki yeni karar

featured
service

7 Temmuz itibari ile Avrupa Birliği’nin yeni otomobillerde zorunlu kıldığı GSR uygulaması başlıyor. Bundan dolayı yarından itibaren markalar ellerinde bulunan GSR özelliğine sahip araçları, geçen yıl yaptıkları gibi toplam satışın %10’undan fazla olmayacak şekilde satabilecek. Sektör temsilcileriyse markaların elinde GSR özelliği olmayan 50 bini aşkın araç stoku olduğunu söylüyor.

Fakat son alınan kararla uygulamanın kapsamı genişletildi. Ulusal tip onayıyla üretilen araçlar için tarih 31 Ağustos’a ertelendi. Kara ithal araçlar içinse hala geçerli.

Bir başka yenilik de 8 Temmuz Pazartesiden itibaren başlıyor. Resmi Gazete’de 8 Haziran günü yayımlanan kararla Çin’den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara yüzde 40 ek vergi getirilmiş, en düşük gümrük vergisi de 7 bin dolar olmuştu. Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aşarken, bu markalar toplam pazardaki payını yüzde 10 seviyelerine yükseltti. En fazla satış ise yerli markaları da geride bırakan Chery’den geldi.

Tüm bunlar doğrultusunda 10 mevcut verginin üzerine %40 ek gümrük vergisi ve KDV-ÖTV de eklenince Çinli otomobillerde fiyat artışının 400-700 bin TL arasında olabileceği söylendi. Sektör temsilcileri bu gelişme sonrasında markaların Türkiye’ye yönelik üretim planlarını tekrar gözden geçirebileceklerini söylerken dün tam bu doğrultuda yeni bir karar Resmi Gazete’de açıklandı.

Çinli markalara Türkiye yatırım kapısını açan yeni karar doğrultusunda, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden faydalanarak gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, uygulanan söz konusu ek mali yükümlülükten muaf tutulacak. Yani Türkiye’de yatırımı olanlar bu vergiden muaf olacak.

sifir-otomobil-fiyatlari-artacak-2.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Araba almak hayal oldu! 700 Bin liralık artış geliyor: İşte dengeleri değiştirecek iki yeni karar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz