Simsarlar, kandırdıkları vatandaşlardan günübirlik konaklama sırasında çeşitli toplantılara katılmalarını isterken, sahte alıcı aileler bile ayarlanıyor. Bu toplantılara katılanlar, yoğun bir psikolojik baskı uygulanarak devre-mülk hissesi satın almaları için zorlanıyorlar. Dolandırıcılar, sonrasında ulaşılmaz olmak için onlarca farklı şirket kurarak izlerini kaybettiriyor.
Haberglobal’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, insanları ikna etme konusunda özel eğitim alan bu kişiler, toplantılar esnasında da yoğun bir psikolojik baskı uygulayarak kişileri hızlı karar vermeye itebiliyor. Birçok kişi cazip tatil tekliflerine karşı savunmasız olabiliyor. Yalova’da yaşanan son olayda ise simsarlar, devre mülk ve ücretsiz tatil yalanlarıyla on binlerce kişiyi yaklaşık 10 milyar liradan fazla dolandırdıkları ortaya çıktı. Mağdurların 5 bin yılda sadece bir gün tatil yapabilecekleri hesaplandı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu dolandırıcıların sahte web siteleri ve sosyal medya hesapları ile insanların güvenlerini kazandıklarını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları noktasında uyardı.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Bedava tatil, hediye veya büyük indirim gibi tekliflere her zaman şüpheyle yaklaşın, arkasında bir tuzak olabilir. Teklifi sunan şirketi ve teklifin yapıldığı oteli araştırın. İnternet üzerindeki yorumları ve şikayetleri okuyun. Güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Herhangi bir sözleşmeyi imzalamadan önce dikkatlice okuyun. Küçük yazıları ve detayları kaçırmayın. Mümkünse bir avukata danışın” dedi.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık, uyarılarının devamında ise şunları söyledi:
“Toplantılar sırasında uygulanan psikolojik baskıya karşı hazırlıklı olun. Acele karar vermekten kaçının ve gerekirse toplantıyı terk edin. Telefon veya internet üzerinden size ulaşan kişilerle kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Bu bilgileri kullanarak dolandırıcılık yapabilirler.”
Dolandırıcılardan korunmak için dijital okuryazarlığın öneminin altını çizen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, kişilerin bu sayede sahte e-posta, dolandırıcı internet sitelerini tanıyabileceklerini ve şüpheli durumları raporlama konusunda bilinçli olacaklarını belirtti.
Yorumlar kapalı.