Hem görüntüsüyle hem de faydaları ile kendine hayran bırakan karadut ağaçları, hoşgörü, ahlak ve maneviyatın başkenti Konya’da 800 yıllık geçmişiyle tarihe meydan okuyor. Birçok evin bahçesinde yetişen karadutun faydaları ise saymakla bitmiyor.
Daha çok ılıman ve subtropikal topraklarda yetişen karadut ağaçları yaz mevsiminde olgunlaşan meyveleri ile herkese göz kırpıyor. Taze olarak tüketilebilirken reçel, marmelat, şurup gibi ürünlere dönüştürülerek de yaz kış tüketimi imkanı bulunuyor. Sağlıklı atıştırmalıkların başında gelen karadut içerdiği lif, C vitamini, demir ve antioksidanlar bakımından insan vücuduna fayda sağlıyor. Haziran ve Temmuz aylarında olgunlaşan ürünler sıcak hava koşullarında daha çok büyürken özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yaygın olarak yetişmektedir.
Karadut vücuda antioksidan sağlarken hücre hasarını önleyip serbest radikallerle savaşmaktadır. Yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yarayan karadut ağacı birçok Kronik hastalığı azaltmak için de kullanılır.
C vitamini açısından güçlü bir değere sahip olan karadut, diğer antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. İçerisinde bulunan flavonoidler sayesinde kardiyovasküler hastalıklara karşı korurken kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekler.
Lif açısından zengin olan karadutlar kabızlık ve sindirim sorunlarını önlemektedir. Düşük glisemik indekse sahip olan ve lif içeriği ile birlikte kan şekerini düzenleyen karadut diyabet yönetiminde de faydalı ürünler arasında görülmektedir.
Yorumlar kapalı.