Ankara’nın Çubuk ilçesinde yapılan turşu, ilçe milletinin uyum kaynağı haline gelmiş durumda.
25 çeşit turşu üretilen Çubuk’tan, 25 değişik ülkeye ihracat hakikatleştiriliyor.
25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunun yapım merkezlerinden biri olan Çubuk Konut Tipi Turşu Yapım Kuruluşu da kapılarını kamuyouna açtı.
Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ayının sonunda 5 dönümlük bir arazi üzerine ekilen salatalıklar 6 aylık bir vakit sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın biçimde üretiliyor.
Hasadın ardından Çubuk Konut Tipi Turşu Yapım Kuruluşuna getirilen salatalıklar burada evvel kalibrasyon cihazından elek geçiyor. Salatalıklar bu aygıtta 0,1 ve 2 olarak adlandırılan ebatlarına göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı devireme ve fırçalama cihazı oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile arınılarak banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine sürüklemesi için lüzumlu olan iğneleme harekâtına geçiliyor. Daha Önceki usulü kürdanla delmek olan bu operasyonun ardından salatalıklar tekerrür boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi operasyondan geçecek montaj düzeyine geçiliyor.
Bütün bu harekâtların ardından salatalıkların 1 ay süresince bekleyecekleri tenekenin montaj düzeyi başlıyor. Burada, turşunun en ehemmiyetli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en ehemmiyetli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla birlikte tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 sene evvelinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün süresince fermente olması için ağzı sarih biçimde bırakılıyor.
Ardından tenekelerde bir ay süresince bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk turşusu, değişik ebatlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor.
Turşular yola çıkmadan evvel yiyecek teknikerleri tarafından, turşuların Türk Yiyecek Kodeksi İdaremeliğine uygun olup olmadığının hakimiyet edildiği test düzeyinden de geçiyor. Burada evvel coğrafi işaret dokümanı teftişinden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi yakalanıyor. Bunun üzerine tüketim evresinde rastgele bir sualin olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor.
İHA
Yorumlar kapalı.