Güdüllüler Yeniden Asırlık Çınar Ağacının Gölgesinde Serinleyebilecek

Güdüllüler yeniden asırlık çınar ağacının gölgesinde serinleyebilecek
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşilözüm Dayanışma ve Tabiatımızı Koruma Derneği Başkanı Mühendis Ali Ulubay yaptığı açıklamada, Sakarya’nın kolu Kirmir Çayı’nın kenarında bulunan beldenin tarihinin 3 bin sene evveline katlandığını anlattı. Yeşilöz’ün yemyeşil örtüsü, pak havası, coğrafi hoşlukları, çok katlı tarihi mağaraları ve ortasından geçen Kirmir Çayı ile ziyaretçileri sanki büyülediğini ifade eden Ulubay, beldenin 1960 senesinde bol yeşil alana sahip olması sebebiyle Keşanuz Kesenöz olarak aşinasını hatırlattı.

Bölgenin sembolü yüzyıllık çınar ağacı kurt ve mantar sebebiyle hasta oldu

Bu adla bütünleşen tarihi çınar ağacının belde milleti ve ziyaretçiler için büyük ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Ulubay, “Yeşilöz beldesinin sembolü olan tarihi çınar ağacı, beldenin Han Önü Meydanı’nda yüzyıllardır ulusa gölgesini sunuyor. Beldenin ortak serveti çınar ağacının gövdesi, son yarıyılda kurtlandı ve mantar sebebiyle hasta oldu. Dolayısıyla etraftaki konutlar için de tehlike teşkil ediyordu. Bunun üzerine ağacın rehabilitasyonuna ait ilk çalışmaları Yeşilözüm Dayanışma ve Tabiatımızı Koruma Derneğinin teşebbüsleriyle başlattık. Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün katkılarıyla Türkiye’deki en iyi uzmanlar köyümüze davet edildi. Çınarımız, kurtlarından arınıldı ve rehabilitasyon edildi. Çınar ağacımız için yeni bir sayfa açıldı.”ifadelerini kullandı.

Farkındalık yaratacak misal çalışmalardan biri

Ulubay, çınar ağacının rehabilitasyonunun insana, tabiata ve tarihe gösterilen saygı açısından farkındalık yaratacak misal çalışmalardan biri olduğuna işaret ederek, “Çınar ağacımız artık yaşayacak ve gelecek kuşaklar da ataları gibi şenliklerini, şenliklerini onun gölgesinde yapacak.” dedi.

Yeni kurulan derneğin tabiatı koruma çalışmalarının yanında, sosyal takviyeleşme ve beldenin bedellerini gelecek jenerasyonlara aktarmak için çalıştığını anlatan Ulubay, “Etraf ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü takviyeyi ile yapılan çalışma neticesinde abide ağacımız patent edilerek koruma altına alınacak, ziyaretçilerini zaman içinde tarihi bir yolculuğa çıkaracak. Alakalılara ve destek sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.

Yüzyıllık çınarın rehabilitasyonu nasıl yapıldı?

Orman Mühendisi Uğur Gökceoğlu ise abide çınar ağacının 650 yaşında olduğunun varsayım edildiğini vurgulayarak “Bakım çalışmamızda evvel kırık dalların budamasını yaptık. Daha sonra yara yüzeyleri, kovuk kısımları yeniledik. Böcek ve mantara karşı ilaçlama yapıp, çam katranı tatbik ettik. Çapa yapıp gübresini atarak bakım çalışmasını bitirmiş olduk.” bilgisini verdi.

Yurttaşlar çınar ağacının iyileşmesinden memnun

Belde durgunlarından Necati Altındal ise tarihi çınarın gölgesinin yöre milleti için seneler boyu düğün, nişan gibi aktifliklerde bir araya gelme yeri olduğunu ifade ederek “Ağacın gölgesinde tam ulus bir araya geliriz. Ancak zamanın birinde alana gelen bir yangında iki konut, cami ve çınar yaralandı. Çınarın daha güçlü olması için gereken ihtimam gösterildi. Çınarımız daha önceki hoşluğuna kavuştu. Ağacımızı ebedi yaşatmak istiyoruz. Bu işe önder olan dostlarımıza teşekkür ederiz.” biçiminde konuştu.

Kısmet Müvezzi ise çocukluğundan beri oyunlar oynadığı ağacın tüm belde milleti için büyük ehemmiyet taşıdığına dikkat toplayarak ağacı hastalıktan kurtarıp tekerrür daha önceki haline dönüştüren takımlara çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güdüllüler Yeniden Asırlık Çınar Ağacının Gölgesinde Serinleyebilecek

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz