Aynı dönemde İstanbul’da kiralar yüzde 100 seviyesinde artarken, İzmir’de yüzde 130 seviyelerinde artış gösterdi. Diğer illerde de yüzde 100’ün üzerinde artışlar birçok şehirde devam ediyor. Örneğin Bursa’da 1 yıllık değişim yüzde 150 seviyelerinde, İzmit’te kira artışı yüzde 90 seviyelerinde, Tekirdağ’da ise yüzde 110 seviyelerinde gerçekleşti.
Konut kiralarında en yoğun artış Ankara’da gerçekleşti. Yıllık artış neredeyse yüzde 150 seviyelerine ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde Ankara’da ortalama kiralar metrekare başı yaklaşık 40 TL seviyelerindeyken, şimdi 100 TL’nin üzerine çıktığını söyleyebiliriz.
‘İPOTEKLİ SATIŞLARIN PAYI GERİLEDİ’
Bu noktada ipotekli satışlarda da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128’lik azalış var. İpotekli satışların payı toplam konut satışları içerisinde yüzde 30 seviyelerindeyken, yüzde 15’e kadar geriledi.
1 metrekarelik evin kirası 100 TL’nin üzerine çıktı! 120 metrekarelik bir ev ise ocak yakıyor- Deprem sonrası enflasyon, ekonomik kriz etkisi ile de birlikte 81 il genelinde fiyatlar adeta fırladı. Ani yükseliş sonrası yeni kira fiyatları ocak yakmaya devam ediyor. 1 evin 1 metrekarelik ücreti bile şok etti.
6 Şubat deprem faciası sonrası deprem göçleri ile birlikte başlayan kira krizleri hala giderek büyüyen en büyük sorunlar arasında yerini alıyor.
ARSALARA RAĞBET VAR MI?
Konut satışları içerisinde krediye ulaşım gittikçe zorlaşıyor. Gayrimenkulde tercihler konut dışında arsa ve araziye yöneldi diyebiliriz.
KONUT ALAMAYANLARIN İLGİSİ ARSAYA DÖNDÜ!
Örneğin konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22’lik bir azalışla 565 bin seviyesinde gerçekleşirken, konut dışı gayrimenkul satışları ilk 6 ayda yaklaşık 800 bin seviyesinde gerçekleşti. Konut alamayan kişilerin arsa ve arazi başta olmak üzere konut dışı diğer gayrimenkul türlerine ilgisi devam ediyor diyebiliriz.