Keneler üzerinde 2008 yılından bu yana çalışmalar yaptığını dile getiren Keskin, 19 Mayıs ve Artvin Çoruh üniversitelerinin ortaklığında yabani hayvanlar üzerindeki geneler ve bunların bulaştırdığı hastalıklarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
İnsan üzerinde parazitlenen kene türlerinin neden olabileceği hastalıklar üzerinde araştırmalarda bulunan Keskin, sıcak havaları ile birlikte kenelerin artış gösterdiğini aktardı. Vatandaşların kendilerine karşı daha bilinçli olması gerektiğini dile getiren Keskin, uyarılarını da peş peşe sıraladı.
“Hyalomma marginatum”Cinsi kenelerin 2000’li yılların başında popülasyon artışı yaşadığına dikkat çeken Keskin, kırım kongo kanamalı ateş hastalığının görülmesi ile birlikte uzun süreli virüslerin de bulaş sağladığını aktardı. Türkiye’de ilk kez 2002 yılında Tokatlı bir hemşire de ortaya çıkan hastalığın tespit edilmesiyle fark edildiğini aktaran uzman isim, 2002 yılından sonra insanlar üzerinden gelen kenelerin yoğun bir şekilde görüldüğüne dikkat çekti.
Kene vakalarının yalnızca ülkemize ait bir problem olmadığına dikkat çeken Keskin, kenelerin her ülkede hastalık bulaştırabilme özelliği olduğunu da aktardı. Keskin, “Ayrıca keneler sadece KKKA hastalığına da neden olmaz, aynı zamanda 200 kadar hastalık etkeninin taşıyıcısı ve bulaştırıcısıdır. Bunlar çalışmalar yapıldıkça ortaya çıkacak şeyler. Kenelerle bulaşan çok fazla hastalık var” şeklinde konuştu.
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat ve çevre bölgesinde kırım kongo kanamalı ateş hastalığını arttığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
Yorumlar kapalı.