1. Haberler
  2. Gündem
  3. 40 bin TL maaşı var! Ne mezuniyet aranıyor ne sınav isteniyor: 150 bin çalışana ihtiyaç var

40 bin TL maaşı var! Ne mezuniyet aranıyor ne sınav isteniyor: 150 bin çalışana ihtiyaç var

featured
service

Türkiye genelinde uzun süredir çoban sıkıntısı yaşanırken bu durum sektörün gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Çoban bulamayan vatandaş hayvancılığa yatırım yapmaktan uzak dururken, halihazırda hayvanları bulunan kişiler ise çoban olmadığı için hayvanlarını yaylalara çıkartamıyor. Hal böyle olunca hayvanların sağlıksal durumu da etkileniyor.

Sektör temsilcileri duruma ilişkin önerilerde bulunurken bu ihtiyacın öncelikle yerli çobanlar ile karşılanmasını talep ediyor. Ayrıca çobanlar ortalama 2 asgari ücret kazanırken sosyal güvenceleri ise bulunmuyor.

Sektör temsilcileri yerli çobanların yanı sıra yabancı çobanların da çalıştırılması gerektiğini savunuyor. Öte yandan halihazırda Türkiye’de 40 bine yakın yabancı çoban çalışıyor. Söz konusu bu çobanların kimlikleri bilinmezken, o çobanlara işe alan vatandaşlar ise çobanların kaçıp kaçmayacağını korkusunu yaşıyor. Tüm bunların yanı sıra çobanlık la alakalı önemli tartışmalardan biri de ismi olarak karşımıza çıkıyor. Sektör temsilcileri mesleğin isminin ‘sürü yöneticiliği’ olması durumunda özendirici olabileceği düşüncesinde.

yeni-proje-10.jpg

Türkiye’de 150 bin çobana ihtiyaç olduğunu anlatan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, vatandaşların çoban olmak istemediklerini belirterek, “Bu meslek saygındır, bizim yabancı çobana ihtiyacımız var denildiğinde hemen Afgan algısı oluşuyor, bu algı oluşmasın” dedi.

Çelik, diğer ülkelerden de çalışan yabancı çobanlar olduğunu belirterek, “Türki Cumhuriyetler de dahil olmak üzere belirli protokollere bağlı kalmak şartıyla bunun yasal şekilde yapılması lazım, yetiştiricilerin mağduriyetlerinin giderilmesi lazım. 150 bin çobanı dışarıdan getirme gibi bir durumumuz yok” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
40 bin TL maaşı var! Ne mezuniyet aranıyor ne sınav isteniyor: 150 bin çalışana ihtiyaç var
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz