1. Haberler
  2. Gündem
  3. 64 Yıl Önce Askerlik Yaptığı Yerden Köyüne Getirdi: Her Yıl Rekor Hasat Yapıyor

64 Yıl Önce Askerlik Yaptığı Yerden Köyüne Getirdi: Her Yıl Rekor Hasat Yapıyor

featured
service

Şapköy ve çevresinde toplam 4 bin 744 dekar alanda Antep fıstığı üretimi yapılırken, bu alanda 345 bin verim çağında ve 24 bin genç ağaç olmak üzere toplam 369 bin Antep fıstığı ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardan yıllara göre değişen miktarlarda yaklaşık 660 ton ürün elde ediliyor. Gelecek yıl, bölgedeki yabani menengiç ağaçlarına 60 bin adet göz aşılaması yapılması planlanıyor.

Çanakkale Valisi Ömer Toraman, hasat sahasında yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu potansiyelin daha da çeşitlendirilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gayret gösterdiğini belirtti. Toraman, “Antep fıstığının daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’yle özdeşleşmiş bir ürün olmasına rağmen, burada menengiç ağaçlarına aşılanarak üretilmesi sevindirici. Bu çalışma, 1960’lı yıllarda bir vatandaşımızın girişimiyle başladı ve bugün Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdaresi’nin destekleriyle daha sistematik bir hale getirildi” ifadelerini kullandı.

Vali Toraman, bu yıl yaklaşık 7 bin menengiç ağacına 21 bin göz aşılaması yapıldığını ve bu sayının her yıl katlanarak artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Çalışmaların sadece Şapköy’de değil, çevre köylerde de yaygınlaştırıldığını vurgulayan Toraman, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın ve İl Özel İdaresi’nin bu projeye finansal destek sağladığını ifade etti.

Vali Toraman, üretim faaliyetlerinin kadın kooperatifleri tarafından organize edilmesinin büyük bir önem taşıdığını belirtti. Daha sonra Toraman ve beraberindeki heyet, Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme Tesisi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Hasat etkinliğine, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, İlçe Jandarma Komutanı Erdem Erdoğan, Şapköy Muhtarı Nevzat Kaptan ve köy sakinleri katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
64 Yıl Önce Askerlik Yaptığı Yerden Köyüne Getirdi: Her Yıl Rekor Hasat Yapıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz