Irmak, Kızıldeniz’e bağlantısı olan Süveyş Kanalı’nın coğrafi konumu nedeniyle Ege ve Akdeniz’e yakın olduğunu ve bu sebeple sürekli yeni türlerin geçiş yaptığını belirtti. Türkiye’nin, egzotik ve bazı istilacı türlerden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının yüksek olması, egzotik balık türlerinin burada daha fazla bulunmasına neden oluyor. Bu nedenle Balon ve Aslan Balığı, Akdeniz’de varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Dr. Irmak, balıkların göç eden canlılar olduğunu belirterek, İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik sorunu nedeniyle hızlı yüzücü balıkların bu bölgeden kaçtığını söyledi. Balıkların deniz suyu sıcaklığına da benzer tepkiler verdiğini, çünkü soğukkanlı canlılar olduklarını ve uygun olmayan ortamlardan uzaklaştıklarını ekledi. Egzotik türler, sıcak denizleri tercih ettikleri için Ege Denizi’nin daha serin sularına pek girmiyorlar.
İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin en önemli nedenlerinden birinin kıyılardaki nüfus yoğunluğu olduğunu belirten Dr. Irmak, bu durumun deniz suyu sıcaklığını artırdığını söyledi. “Sıcaklık, oksijen doygunluğunu düşürür. Bu da canlıların hayatta kalması için gerekli olan çözünmüş oksijen miktarını azaltır. Özellikle Bayraklı ve Turan bölgelerinde ciddi balık ölümleri yaşandı.” diyen Irmak, “Ege Denizi’nde ise deniz suyu sıcaklığı 28-29 dereceden 15 dereceye kadar geriledi ve balık ölümlerinin azaldığı gözlemlendi” şeklinde konuştu.
Yorumlar kapalı.