1. Haberler
  2. Gündem
  3. 81 il tehlikede! Gürcistan’dan geldi, İstanbul’a kadar sıçradı! Önlem alınmazsa Türkiye’yi saracak

81 il tehlikede! Gürcistan’dan geldi, İstanbul’a kadar sıçradı! Önlem alınmazsa Türkiye’yi saracak

featured
service

Kahverengi kokarca böceği Türkiye’deki tarım alanlarına zarar vermeye devam ediyor. 2017 yılında Gürcistan üzerinden uçarak Karadeniz Bölgesi ardından Marmara Bölgesi’ne kadar ulaşan kokarca böceği, tarım ürünleri için büyük tehdit olarak görülüyor. Fındık ağaçlarını istila eden böcek türü %40 oranında verim kaybına neden olurken böceklerle mücadele için Çin’den Samuray arıları ithal ediliyor. Kahverengi kokarca böceği 65 ila 95 gün içerisinde 400’e yakın yumurta bırakırken 80 kilometre uçuş mesafesine de sahiptir. İstilacı türün evlere girip çoğaldı görülürken neredeyse her bitki ile beslenerek ürünlerin çürümesine neden oluyor. 350 ile 400 yumurta bırakan kokarca böceğinin ortalama 7 yıl içerisinde tüm ülkeye yayılma ihtimali olduğu belirtildi. Uzmanlar mücadele için geç kalındığından altını çizdi.

Sıcaklık artışı ile birlikte kokarca böceğinin yumurtlama sayısının arttığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu böcek türü için Çin’den Samuray arıları getirildiğini vurguladı. Arıların etkilerinin 3-4 yıl içerisinde görüleceğine dikkat çeken Suiçmez, kimyasal mücadelenin de diğer canlılar için risk oluşturduğunu söyledi. Kokarca böceğinin Karadeniz’deki saldırısının Fındıkta başladığını ve yaz döneminde Yalova’ya kadar yayıldığını işaret eden Suiçmez, acil önlem alınmaması durumunda tüm ülkeye yayılabileceğine değindi.

Gürcistan'dan geliyor, yeni bela kokarca böceği - Resim : 2

Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Temel Göktürk, denize yakın kesimlerde böceğin daha çok ürediğini belirtirken böcek türünün Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş çıkış yapan kamyonların üzerinde yolculuk yaptığını belirtti. Tır kasalarında Türkiye’ye gelen böceklerin 7 yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yayıldığını belirten Göktürk, İstanbul’a kadar ulaştığının da altını çizdi.

Gürcistan'dan geliyor, yeni bela kokarca böceği

Kahverengi kokarca böceğinin tüm meyveleri ile beslendiğinin altını çizen Prof. Dr. Göktürk; “Kokarca böceği, ekonomik değeri yüksek ürünler ile beslenirken, yaydığı salgılar ise meyveleri acılaştırıp, kahverengi lekelere neden oluyor. Bu yıl fındık tarlalarında çokça görülen türün seneye hangi ürüne zarar vereceğini bilmiyoruz. Tek umudumuz ise Samuray arısı. Çünkü Samuray arıları, bu böceğin yumurtasının içine kendi yumurtasını koyarak canlının çıkmasını engelliyor. Verim kaybını yüzde 5’e düşürürsek, istilacı türle mücadelede başarı yakalamış kabul edeceğiz” sözlerini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
81 il tehlikede! Gürcistan’dan geldi, İstanbul’a kadar sıçradı! Önlem alınmazsa Türkiye’yi saracak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz