Karpuz yetiştiriciliği yapan Melih Torun, bu yıl 2300 dönüm alanda ekim çalışmaları yapıldığını anlattı. İklim koşullarının tüm çiftçileri olumsuz etkilediğini söyleyen Torun, “Bu sene hava aşırı sıcak ya da aşırı soğuk. Gece gündüz sıcaklık farkları bitkiyi de olumsuz etkiliyor. Normalde bu zamanlarda böyle bir sıcak beklemiyorduk. Geçen haftalarda biliyorsunuz Türkiye çok soğuktu, yağmurlar devam ediyordu. Birden bu sıcaklıkların bastırması ürünlerde bayağı bir verim kaybına yol açtı. Ovada bayağı bir zarar var.” sözlerini dile getirdi.
Hasadı devam eden ürünleri korumak için alternatif çözüm uygulamasına gittiklerini dile getiren Torun, tarlada sulama sayısını arttırarak drone destekli ilaçlama yaptıklarının vurguladı.
Ürünlere uygulanan güneş koruyuculu ile can sağlığı açısından bir zararı olmadığını ifade eden Torun, bitkinin üstündeki bir tabaka olarak görülen bu yapının ürün içerisine çok etkisi olmadığında söyledi. 3 günde bir bu ilacın yapılması gerektiğini aktaran Torun, bu yöntemi çok eskiden beri uygulanan İlkel bir yöntem olsa da balya sapıyla karpuzun üstünü kapatarak rüzgar ve fırtınadan koruma sağlandığında aktardı. Bunun çok etkili olan bir yöntem olmadığını belirten Torun, bunlarla Kısmi bir koruma sağlanarak ürünlerdeki çatlamanın önüne geçirmeye çalışıldığını anlattı. Ürünlerin deforme olmasının satışları etkilediğini aktaran Torun, lekelerin zamanla çoğaldığını ve bozulmaları meydana geldiğini aktardı. Aşırı sıcaklar nedeniyle tarlada sulama işlemlerinin akşam saatlerinde yapıldığını aktaran Torun, karpuzların altını sürekli nemli tuttuklarını söyledi.
Sıcak havaların etkisi nedeniyle tarlada kayıpların oluşması da üreticiyi panikletiyor. Ürün fiyatlarında düşüş olduğunu dile getiren Torun, “Normalde zamanı geldiğinde karpuzun hasat edilmesi gerekirken topyekün hasada girildiği için fiyatlar bayağı düştü. Adana’da fiyatlar 10 liradan başladı ve hızlıca düştü. Şu an tarlada 6 lira civarında. Sıcaklar böyle devam eder ve ürünlerde kayıplar oluşursa fiyat düşebilir.” dedi.
Yorumlar kapalı.