Ali Dinçer’in ölümünün 18. yıl dönümü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Belediye Başkanı olan Ali Dinçer, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden üç gün önce Ankara Metrosu’nun temeli törenle atılmıştı. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, muhalefet lideri de CHP Genel Başkanı Ecevit idi.

Süleyman Demirel başbakanlığındaki Adalet Partisi Hükümeti metro yapılmasına onay vermemiş, 9 Eylül’deki törene hükümetten ve iktidar partisinden katılan da olmamıştı.

Temel atma töreninde konuşan Ankara Belediye Başkanı Ali Dinçer, “Buraya gelen de sağ olsun, gelmeyen de! Çünkü eninde sonunda hepimiz aynı metronun yolcusu olacağız!” diye konuşmuştu.

Hükümetin metro yapımına karşı çıkan Süleyman Demirel’i eleştiren CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit ise “Metronun gerçekleşmesine hükümetin gücü yetmezse, halkın gücü yeter!” diye tepki göstermişti.

Temel atma töreninden üç gün sonra darbe yapıldı ve Ali Dinçer görevden alındı. Ulus’ta Gençlik Parkı yanında yapılan kazı darbeden itibaren bir süre daha çukur olarak kaldı ve daha sonra kapatıldı. Darbenin ardından bir süre gözaltında tutulan Ali Dinçer’e medyada attığı temelin üzerinin kapılmaması ve çukur olarak kalmasından sonra “Çukur Ali” lakabı takıldı.

Ali Dinçer’in metro projesi Eylül 1991’de dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın tarafından 18 Aralık 1992’de UTDC konsorsiyumu ve yerli ortağı Gama-Güriş ile imzalandı ve metro 1997 yılında hizmete girdi.

Ali Dinçer 1945 yılında Bulgaristan’ın Razgrad şehrinde doğdu. Ailesiyle Türkiye’ye göçen Ali Dinçer önce Kırşehir’e yerleşti. Sonra Ankara’ya geldi. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 1977’de Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ankara Belediye Başkanlığı görevine seçildi. Belediye başkanlığını 12 Eylül Darbesi’ne kadar sürdürdü. Bu görevi sırasında Türkiye Belediyeler Birliği ve İslam Ülkeleri Başkentler Birliği Kurucu Başkanlığı yaptı. 19. dönemde Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den (SHP), 20. dönemde CHP’den seçilerek iki dönem Ankara milletvekilliği yapan Dinçer, 52. hükümette de Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Dinçer, 22. dönemde CHP’den Bursa milletvekili olarak parlamentoya girdi. Bu dönemde TBMM Başkanvekilliğinde bulundu.

Lenf kanseri tedavisi gören Ali Dinçer, tedavi sürecinde karaciğerinin yetersiz kalması nedeniyle sarılık hastalığına yakalandı. Sarılık tedavisi kapsamında karaciğer yetmezliği sorununu çözmek için 22 Aralık 2006’da karaciğer nakli yapılan Ali Dinçer 13 Nisan 2007’de yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 18 Nisan 2007’de yaşama veda etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ali Dinçer’in ölümünün 18. yıl dönümü

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz