1. Haberler
  2. Gündem
  3. Anayasa Mahkemesi OHAL kapsamındaki uygulamayı kaldırdı: Özel hayatın gizliliği ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi OHAL kapsamındaki uygulamayı kaldırdı: Özel hayatın gizliliği ihlal edildi

featured
service

Celaleddin Kolutek, FETÖ/PDY üyeliği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanarak ceza infaz kurumuna gönderilmişti. Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde alınan tedbirler kapsamında, ceza infaz kurumunda FETÖ/PDY suçlamasıyla tutuklu bulunanların avukatlarıyla yaptıkları görüşmelerin izlenmesi kararı alınmıştı. Bu karar çerçevesinde, Kolutek’in avukatıyla yaptığı görüşme, kurum görevlileri tarafından izlenmiş ve bu görüşmede sarf ettiği iddia edilen ifadeler nedeniyle hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştı.

Disiplin soruşturması sonucunda, Kolutek’e görevli memura hakaret ve tehdit suçlamasıyla beş gün hücre cezası verilmişti. Bu karara karşı yapılan itirazlar ise infaz hâkimliği ve ağır ceza mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Başvurucular, avukatla yapılan görüşmenin izlenmesi nedeniyle özel hayata saygı hakkının; bu görüşme sonrasında verilen disiplin cezasına karşı yapılan şikâyetin reddedilmesi nedeniyle de adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia ettiler.

Anayasa Mahkemesi, olayın OHAL sürecinde meydana geldiğini ve bu dönemde alınan tedbirlerin toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğini sağlama amacı taşıdığını belirtti. Ancak, mahkeme, avukatla görüşmelerin izlenmesine ilişkin kararın Cumhuriyet savcısı tarafından değil, Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından alındığını ve genel nitelikte olduğunu, bireyselleştirilmiş bir gerekçe taşımadığını tespit etti. Bu nedenle, müdahale konusu tedbirin durumun gerektirdiği ölçüde uygulanmadığına karar verdi.

Disiplin cezasının, izlemeye dayalı tutanak ve görevli beyanlarına dayanılarak verilmesinin, yargılamanın hakkaniyetini zedelediği sonucuna varıldı. Anayasa Mahkemesi, bu nedenle adil yargılanma hakkının da ihlal edildiğine karar verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Anayasa Mahkemesi OHAL kapsamındaki uygulamayı kaldırdı: Özel hayatın gizliliği ihlal edildi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz