1. Haberler
  2. Gündem
  3. ANKARAGÜNDEM ortaya çıkarmıştı gemiler hiç durmamış… İsrail’in kurşunu İÇDAŞ’tan

ANKARAGÜNDEM ortaya çıkarmıştı gemiler hiç durmamış… İsrail’in kurşunu İÇDAŞ’tan

featured
service

İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımı Lübnan ve Suriye gibi diğer ülkelere yayılarak bir yıldır devam ediyor. İsrail, ekim ayı itibariyle Filistin’den sonra Lübnan’ı da ağır bombardıman altına aldı. İktidar bir yandan katliamlara karşı sert açıklamalar ve ateşkes çağrısı yaparken bir yandan da İsrail’e olan tüm ilişkiler açığa çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde belgelerle Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar ve devlet kurumlarının dijital güvenliğinin İsrail tarafından sağlandığı ortaya çıkmıştı. İsrail’e giden ticari gemileri gündeme getiren ANKARAGÜNDEM’a Ticaret Bakanlığı’ndan ticaretin devam ettiği iddialarını yalanlayan bir cevap geldi. Ancak bugün de ortaya çıktığı gibi iktidar ticareti kağıt üzerinde yasaklarken üçüncü ülkeler üzerinden ticarete devam ediyor.

İCDAŞ İsrail’le ticareti tam gaz sürdürüyor

MÜSİAD üyesi İÇDAŞ şirketinin Çanakkale Limanı’ndan Hayfa Limanı’na giden gemilerini ANKARAGÜNDEM manşete taşımıştı. Dün Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2 Mayıs itibariyle Türkiye’nin İsrail’le ticareti engellediğini tekrar duyurdu. Türkiye’den İsrail’e giden gemilerin takip edildiği uluslararası gemi trafiği uygulamasından da görüldüğü üzere eylül ayında 20’den fazla ticari gemi Hayfa Limanı’na ulaştı. Aynı zamanda soykırımın başından beri kesilmeden devam eden petrol sevkiyatı da Ceyhan ve İskederun Limanlarından İsrail limanlarına taşınmaya devam ediyor.

Soykırımın başladığı ilk aylarda Türkiye’nin İsrail’le ticareti dile getirilirken en çok gündeme gelen şirketlerden biri de İÇDAŞ olmuştu. İsrail çelik ihtiyacının yüzde 65’ini Türkiye’den karşılıyor. Nisan ayından ticarete gelen kısıtlamayla iktidar yapılan ticareti özel şirketlerin yaptığını ve kendilerinin karışamadığını söyledi. Bu dönemde İÇDAŞ’ın ticareti hedefe alındı. Ancak 2 Mayıs’ta gelen ticaret yasağıyla elde edilen belgelerde de azalma oldu. Ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği iddiaları sürüyordu ancak net ispatlar bulunamıyordu.

Bugün Gazeteci Metin Cihan sosyal medya hesabından yayınladığı belgelerle MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın hala İsrail’e çelik tedarikine devam ettiğini açıkladı. Kağıt üzerinde ticaretin Filistin’le yapılıyormuş gibi gösterilirken aslında İsrail’le ticarete nasıl devam edildiği yazdı. Cihan, ihracat rakamlarını incelerken daha önceki yıllarda Filistin’e ihracat olmadığını ancak 2024 yılında milyon dolarlarca ticaret verisinin bulunduğunu söyledi:

“Gümrüklerden Ağustos ayı ihracat rakamlarına bakıyordum. Biga Gümrüğü dikkatimi çekti. 2023’e kadar İsrail’e ihracat vardı ama 2024 yılında yoktu (ticaret yasağı nedeniyle). Buraya kadar normal. Fakat bir de ne göreyim? 2023’e kadar Filistin’e ihracat yoktu ama 2024’te birden bire Filistin’e milyon dolar mertebesinde ihracat yapılmıştı.”

ekran-resmi-2024-10-17-13-29-14.png

Filistin’e gönderiliyormuş gibi gösterilen ihracatın Biga Gümrüğünden gittiğini söyleyen Cihan, “Bu Gümrük İÇDAŞ fabrika arazisinin içindeymiş. İÇDAŞ, ihracatını rahatça yapabilsin diye bu şirkete özel gümrük açılmış” dedi. Aynı zamanda gümrük açılışına da dönemin Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katılmış.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ANKARAGÜNDEM ortaya çıkarmıştı gemiler hiç durmamış… İsrail’in kurşunu İÇDAŞ’tan
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz