Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ve Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı Kemal Öztürk, ilkbaharda yapılan arı kovanı bakımı hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Rüzgar, alan ya da 436 tane arıcı bulunduğunu belirterek bunların 100 üzerinde kovanı olan arıcılar olduğunu belirtti.
Diğer illerden 500’e yakın gezginci arının alan ya da soluklandığını belirten Rüzgar, daha sonra kendi bölgelerine döndüğünü söyledi. Bahar döneminde aracıların hem kovanlarının hem de ekipmanlarının bakımının yapıldığını vurgulayan Rüzgar, ekiplerin sürekli arıcıların yanında olduğunu belirtti.
Demirtaş Mahallesi’nde arı yetiştiriciliği işiyle uğraşan Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı ve Selçuk Üniversitesi Hadim Meslek Yüksekokulu Mezunu Arıcılık Teknikeri Kemal Öztürk, bahar ile birlikte arıların güçlenip kovanlarda bal yapacak düzeye geldiğini söyledi. Avokado ve muz balının Türkiye’nin Alanya bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, “Kovan bakımının ilk döneminde ana arı balı var mı yok mu kovanın yeterli besin stoku olup olmadığı kontrol edildikten sonra arılarımız destekleme şuruplarıyla beraber faaliyetlerini artırıyorlar. 10’lu kovanlar doldukça petek istedikçe kovanlara petek vererek arılarımızı ilave dediğimiz hasat yöntemiyle geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Alanya’da tropikal meyve yetiştiriciliği her geçen gün artış gösterirken özellikle avokado ve muz balı üzerinde yoğunlaşıldığını belirten Öztürk, bu balların Anadolu balları arasında sıralamaya girdiğini söyledi. Son yıllarda geniş alanlarda avokado ve muz ekilmesi ile birlikte bal üretiminin arttığına değinen Öztürk, 12 ay boyunca arıcılık faaliyeti yapılabilecek bir bölgede muz balının henüz yeni yeni ortaya çıktığını söyledi.
Yorumlar kapalı.