1. Haberler
  2. Gündem
  3. Asgari ücrette ezber bozan beklenti: 7’li hesap ortaya çıktı! Uzmanlar, masadaki zam ihtimallerini paylaştı

Asgari ücrette ezber bozan beklenti: 7’li hesap ortaya çıktı! Uzmanlar, masadaki zam ihtimallerini paylaştı

featured
service

Bazı yabancı bankalar da uygulanacak yeni asgari ücret için tahminlerini paylaştı. Türkiye ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, asgari ücrete yapılması öngörülen zam oranında genel beklentinin yüzde 25-30 olduğunu ifade ettiler. Asgari ücret hesaplamasına enflasyon direkt etki etmese de belirleyici rol oynuyor.

İşveren ve işçi sendikaları beklentileri, ekonomik veriler, enflasyon ve diğer birçok etken dikkate alınarak yeni asgari ücret belirleniyor. Ara zam yapılmaması nedeniyle de yıl sonu enflasyon tahminleri büyük önem taşıyor. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 41,5 ; 2025 enflasyon hedefi de yüzde 17,5 oldu. Asgari ücret zammının yıl sonu enflasyonu doğrultusunda mı yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı ise bir süredir tartışılan başlıklar arasında.

Asgari ücretin 2025’te ne kadar olacağını, asgari ücrette yaşanan erime nedeniyle ara zam verilip verilmeyeceğini ve işverenin asgari ücret zammı için olası teklifini sosyal güvenlik uzmanları Emin Yılmaz ve Ali Tezel değerlendirdi.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, yeni asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin tahminini paylaşan Emin Yılmaz, “Asgari ücret, emekli maaşlarında kriter olarak ülkece enflasyonu yaşayıp sonrasında onun verdiği tahribatları giderme yöntemi üzerinden ilerlemekte. Asgari ücrette bu sene ezber bozan bir beklenti içerisinde karşılaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Deutsche Bank ve Bank of America’nın (BofA) tahminlerine değinen Emin Yılmaz, “Bank of America ülkemiz için enflasyon tahminini güncelleyerek yüzde 43,3’e çekerken asgari ücret için de açıklama yaptı. İlgili bankanın asgari ücretin için yıl sonu enflasyon beklentisine yakın oranda artması durumunda aylık enflasyonun ilk çeyrekte geçici olarak ivmeleneceğini vurguladı. Burada OVP bünyesinde hedeflenen enflasyon verileri 2024 yılı yüzde 41,5 2025 yüzde 17,5 olarak belirlendi” ifadelerini kullandı.

“Dolayısıyla 2024 yılında gerçekleşecek enflasyon verisine göre mi, yada 2025 yılı için hedeflenen enflasyon verisine göre mi belirleneceği netlik kazanmamış durumda aslına bakarsanız enflasyon komisyonda gösterge rakamı olarak değerlendirilecektir” diyen Emin Yılmaz, veriler ışığında asgari ücrette olası zam oranlarını paylaştı.

Emin Yılmaz’a göre, mevcut asgari ücrete yüzde 20 artış yapılması durumunda yeni dönem asgari ücreti 20 bin 402 TL; yüzde 25 artış yapılması durumunda 21 bin 252 TL; yüzde 30 artış olması durumunda 22 bin 102 TL; yüzde 35 artış yapılması durumunda 22 bin 952 TL; yüzde 40 artış olması durumunda 23 bin 802 TL; yüzde 45 artış olması durumunda 24 bin 652 TL olacaktır. Asgari ücrete yüzde 50 oranında bir artış yapılırsa bu durumda yeni rakam 25 bin 503 TL’ye yükselecek.

Emin Yılmaz, “Yüzde 30 ile yüzde 40 bandında bir asgari ücret belirleneceğini tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Asgari ücrette ezber bozan beklenti: 7’li hesap ortaya çıktı! Uzmanlar, masadaki zam ihtimallerini paylaştı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz