1. Haberler
  2. Gündem
  3. Atatürk’ün yeni görüntüleri ‘Film Mirasım’ sitesinde yayımlandı

Atatürk’ün yeni görüntüleri ‘Film Mirasım’ sitesinde yayımlandı

featured
service

Bugüne kadar 8 milyon etkileşime erişen sitede, Atatürk’ün daha evvel yayınlanmamış yüksek nitelikteki görüntülerinden, Osmanlı’nın son yarıyılı ve Cumhuriyet’in ilk senelerine, Anıtkabir’in imalinden Kore Savaşı görüntülerine kadar pek çok ehemmiyetli tarihi 911 belge film var.

Sinema Genel Müdürlüğü arşivlerinden dijitalleştirilerek meraklılarıyla buluşturulan filmlerin 71’i Osmanlı’nın son yarıyılı 1895-1918, 128’i Atatürk yarıyılını içeren 1918-1938, 195’i de 1938-1950 seneleri arasına ait.

Sitedeki filmlerin 203’ünü 1950-1960 seneleri arası, 225’ini ise 1960 sonrası seneler oluştururken, muhtelif görüntülerin yer aldığı 89 film de sitede yer alıyor.

Sitede akademisyenler, tahlilciler ve yurttaşların da kaynak göstererek filmlere katkı sağlayabilecekleri enerjik bir yapı da bulunuyor.

Kullanıcı ismiyle giriş yapıldığında, ‘Bize Erişin’ sekmesi altında yer alan formu doldurularak teklif ve film arzları iletilebiliyor.

Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz da projeye ait değerlendirmesinde kültürel servetin görsel hafızasını oluşturan filmlerin muhafazasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük umursadıklarını belirtti.

Türkiye’nin görsel mirasının korunması için bundan sonra da çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı Merkez Ordu Sinema Dairesinden Malul Gaziler Toplumuna, Matbuat Umum Müdürlüğünden Hilal-i Ahmer’e kadar bir çok müessesenin kayda aldığı nitrat, asetat ve polyester tabanlı eşsiz filmlerin Bakanlık tarafından bir araya getirildiğini bildirdi.

Filmlerin tek tek fiziki onarımları yapılarak yüksek çözünürlükte tarama yapabilen makinelerle dijital civara aktarıldığı bilgisini veren Yılmaz, filmlere ait bilgi ve açıklamaların ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Müesseseyi, Türk Tarih Müesseseyi, Türk Dil Müesseseyi ve Sinema Genel Müdürlüğünce oluşturulduğunu kaydoldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Atatürk’ün yeni görüntüleri ‘Film Mirasım’ sitesinde yayımlandı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz