Gittiğimiz ay açan ve olgunlaşan bitkilerin hasat İşlemleri yapıldı. Yüksek okulun deneme bahçesinde bir dekara ekim yaptığı belirtilirken 3 farklı ekinezya çeşidinin bölge iklimine ve toprak yapısına adaptasyon sağladığı da vurgulandı. Kök, yaprak, çiçek ve yağ verimlerini inceleyen Kuzey Amerika kökenli bitkinin deneme hekimleri bölge koşullarında olumlu sonuçlar doğurdu.
Katma değeri yüksek birim alandan fazla verim sağlayan bu çiçek 300 kilogram çiçek veriyor. İlaç ve kozmetik sektöründe talep gören ekinezyanın kilogram fiyatı ise piyasa değişik şartlarında değişiklik gösterirken 600 TL’den 1000 TL’ye kadar değişen fiyatlardan satılıyor.
Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, dünyada yaygın bir şekilde üretilen ekinezyanın Türkiye’de üretiminin son yıllarda arttığını dile getirdi. papatyaya benzeyen mor, sarı, beyaz ve kırmızı çiçekleriyle bilinen bitkinin altı-7 yıllık ekonomik ömrü olduğunu ifade eden Tan, bitki yaprakları ve köklerinin ilaç ve kozmetik sektöründe fazlasıyla kullanıldığını aktardı.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin en değerlerini dünyada çok farklı kullanım şekilleri olduğunu ifade eden Tan, sağlık açısından da ciddi faydaları bulunduğuna değindi. Tan, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ekinezyanın çok yaygın bir şekilde kullanıl.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin en değerlilerinden ve dünyada çok farklı kullanım şekilleri var. İnsan sağlığına çok ciddi faydaları var. Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çok yaygın kullanılıyor.” dedi.
Ekinezyanın tıbbi aromatik bitkilerin dar alanlarda yoğun işgücü ile tarım yapılabilme imkanı sunduğunu ifade eden Tan, şu açıklamalarda bulundu:
Yorumlar kapalı.