1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ay’dan Getirilen Örnekler Erken Kabuk Oluşumunu İşaret Ediyor

Ay’dan Getirilen Örnekler Erken Kabuk Oluşumunu İşaret Ediyor

featured
service

Çin’in Çang’ı-5 keşif aracının Ay’dan topladığı toprak örnekleri, Dünya’nın tek uydusu olan Ay’daki kabuk oluşum sürecinin hala devam ettiğine dair önemli veriler sağladı.

Pekin’de bulunan Çin Yer Bilimleri Üniversitesinde araştırmalarını sürdüren Vang Şuiciong liderliğindeki bilim ekibi, Ay yüzeyindeki regolit örneklerinde inceledikleri anortozit parçacıklarında daha fazla magnezyum ve demir keşfetti. Bu bulgular, bu kayaların “magnesian-suite” ile benzerlik gösterdiğini ortaya koydu.

Yeni yapılan jeokimyasal ve termodinamik analizler, bu parçanın ana magmasının Ay’ın üst mantosundan geldiğini ve böylece kabuk oluşumunun devam ettiğini işaret ediyor. Araştırmacılar, magma okyanusunun soğutulması esnasında yer çekimsel olayların üst mantoda hareketlere sebep olduğunu, bununla birlikte büyük ölçekli manto hareketlerinin basınç azalmasına yol açarak alt mantonun eridiğini belirtti.

Öne sürülen klasik magma okyanusu modeline göre, Ay kabuğu başlangıçta iki aşama ile meydana gelmişti. Ancak mevcut araştırma, bu süreçlerin devam etmekte olduğunu ve Ay’ın ilkel kabuk oluşumunun hala aktif olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma, “Communications Earth & Environment” dergisinde yayınlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ay’dan Getirilen Örnekler Erken Kabuk Oluşumunu İşaret Ediyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz