1. Haberler
  2. Gündem
  3. AYM Can Atalay Kararını Verdi: Şimdi Ne Olacak?

AYM Can Atalay Kararını Verdi: Şimdi Ne Olacak?

featured
service

Kararda, “TBMM’nin Genel Kurulu’nun 31.07.2024 tarihli 53. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 03.01.2024 tarihli kararının okunması suretiyle Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptaline karar verilmesine yer olmadığına” ifadeleri yer aldı.

AYM’nin gerekçeli kararının ne anlama geldiğini Can Atalay’ın avukatlarından Fikret İlkiz’e sorduk.

-AYM’NİN ANKARAGÜNDEMINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Olumlu buldum. AYM tekrar şunu hatırlatıyor; AYM kararları uyulması zorunlu kararlardır. Bu kararlar konusunda herhangi bir şekilde yorum yapamazsınız. Önemli olan hak ihlalini ortadan kaldırmaktır. Bunu yapabilmeniz için de AYM kararlarını yetine getirmek mecburiyetindesin. Esas önemli olan nokta burası.

AYM bugün açıklanan gerekçeli kararında özetle vekilliğin düşürülmesi kararı için “yok hükmündedir” dedi. Çünkü mahkûmiyet kararının onanması ya da 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin mahkûmiyet kararı kesinleşmiş kararlar değildir. Ortada kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmadığı için Meclis kararı yok hükmündedir. Yok hükmünde olduğu için de bu konuyla ilgili ben bir karar veremem dedi AYM.

AYM diyor ki; “bir hak ihlali kararı varsa bu yargısal kararlara karşı hiçbir kamu otoritesi, başta yargı olmak üzere, anayasaya aykırılığı sabit olan bir karara ‘ben bunu tanımıyorum’ deme sureti ile hukuken bir geçerlilik tanıyamazsınız. AYM’nin kararları yol gösterici ya da tavsiye mahiyetinde kararlar değildir. Bağlayıcı ve gereğinin yapılması gerekli olan kararlardır. Ne Yargıtay 3. Ceza Dairesi ne İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı yorumlama ya da bu kararı tanımıyorum deme hakkına sahip değildir.”

-BUNDAN SONRA NE OLACAK?

AYM’nin son verdiği kararda da görüldüğü üzere vekilliğin düşürülmesi kararı yok hükmünde olduğundan dolayı Can Atalay şu an milletvekilidir. Meclis bu konuda eskisi gibi devam etmelidir. AYM diyor ki “hak ihlaline son vermek için durma kararı vermelisin.” O zaman da milletvekili cezaevinden çıkar Meclis’e gider ve yemin eder. Henüz Can Atalay yemin etmiş değil. İşte AYM bunun sağlanması gerekir diyor. Tekrar AYM kararlarının uygulanması gerekir noktasına gelindi. AYM kararında da zaten yazıyor; vekilliğin düşürülmesi kararını defacto olarak uyguladılar. Karar okundu, vekilliği düşürdük dediler ve oturumu kapatıyorum dedi dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Şimdi kendisi Meclis Başkanvekili. Umarım onun tarafından bu karar yerine getirilir. Meclis’in aldığı karar şu an şu an yok hükmündedir. 30 Ocak 2024 tarihinde durum ne ise ona döndük. Yani başa döndük.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
AYM Can Atalay Kararını Verdi: Şimdi Ne Olacak?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz