Babaannesinde gördü merak sardı! İki kez başarısız olsa da azmi parayı kırdırdı! Şehrin tek üretim adamı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elazığ merkeze bağlı Dedeyolu köyünde ikamet eden 2 çocuk babası Sırrı Taha Bal, küçük yaşlarda babaannesinden gördü ipek çekme işine mesleğe dönüştürme kararı aldı. Babaannesinin iğne oyası yapmasından esinlenerek ipek böceği yetiştiriciliği yapmaya başlayan Bal, ailesinin destekleri ve kendi imkanları ile 4 yıl önce arazi satın alarak 1.200 adet dut fidanı dikti. Bununla birlikte 300 metrekare kapalı bir alan üzerine 25 kutu kapasiteli tesis Kuran Bal, yılda tek seferde üretim yapabilen ipek böceği yetiştiriciliği için kolları sıvadı.

40 günlük sürecin ardından besledikleri böceklerden ortalama 800 kilogram Koza elde etmeyi hedefleyen Taha Bal, Elazığ tarihinin en büyük kapasiteli ipek böceği yetiştiriciliği işine imza attı.

İpek böceği yetiştiriciliği fikrinin babaannesinden geldiğini belirten Bal, ”Bu işi babaannemden esinlenerek yaptım. Onlar merdiven altından ipek çekip çile yaparlardı ve ondan da iğne oyası yaparlardı. Ben de bundan ilham alarak üretime başladım.” dedi.

Sırrı Babaannesinden Aldı, Hayalini Gerçekleştirdi! - Yaşam - Görsel

İlk iki deneyiminde başarısız olduğunu ancak pes etmeyip devam ettiğini belirten bal şehrin ve ülkenin buna ihtiyacı olduğunu düşünerek bu işe devam ettiğini söyledi. Çiftliği kendi imkanları ile kurduğunu aktaran Bal, İpek böceklerinin yalnızca dut yaprağı ile beslendiğini belirterek 40 günde koza yaparak hammadde verdiğini söyledi.

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan ipek böceği yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Bal, 300 metrekare kapalı bir alan üzerinde kurulmuş olan ve 25 kutuluk böcek kapasitesi bulunan tesiste ortalama 800 kilogram koza beklentisi olduğunu söyledi. Üretimin önünün açık olduğunu dile getiren Bal, “Çünkü ülkemizde git gide doğal malzemeler tercih ediliyor. Bu üretim kayda değer bir üretimdir ve yapılmasını tavsiye ediyorum. İpek malzemesi, paraşüt, çelik yelek, savunma sanayisi, hasta pijaması, ameliyat ipliği, kıyafet ve benzeri ürünlerde kullanılıyor.” sözlerini dile getirdi. Bal, bu süreçte kendisine anneannesinin, babasının, eşinin pek çok farklı destekleri olduğunu da vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Babaannesinde gördü merak sardı! İki kez başarısız olsa da azmi parayı kırdırdı! Şehrin tek üretim adamı

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz