1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Fidan’ın Sincan ziyaretine Uygurlar’dan tepki: Çin’in Türkiye’nin Doğu Türkistan’a ilgisini kabul etmesi önemli

Bakan Fidan’ın Sincan ziyaretine Uygurlar’dan tepki: Çin’in Türkiye’nin Doğu Türkistan’a ilgisini kabul etmesi önemli

featured
service

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyaretinin yankıları sürüyor. Yıllardır Çin tarafından sistematik bir şekilde soykırıma ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılan Uygur Türkleri, Çin ile ortak politikalar ve dostluk söylemlerine tepkili olsa da bu görüşmelerin diplomasi çerçevesinde kalacağını ümit ediyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3 Haziran’da Çin’e bir ziyaret gerçekleştirdi. ilk olarak bir düşünce kuruluşunun etkinliğine katılan Fidan burada, “Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri” başlıklı bir konuşma yaptı. Yine Pekin’de Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de aralarında bulunduğu üst düzey isimlerle bir araya gelen Fidan, bu temasların ardından Urumçi’ye gitti ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Parti Sekreteri ile görüştü.

Türkistan-Der kurucusu Burhan Kavuncu, Fidan’ın Çin ziyaretini Karar için değerlendirdi. Kavuncu’ya göre Çin, bu ziyaretten propaganda malzemesi çıkarabilir ve soykırımı örtbas etme gayretine devam edebilir. Kavuncu ziyaretten çok ziyaret sırasındaki söylemlerin ve ifadelerin eleştirilmesi gerektiğini belirtti ve “Soykırımcı bir ülkenin ziyaret edilip ‘dostluk ve ortak politikalar’ gibi ılımlı mesajlar verilmesi hoş değil” dedi.

Öte yandan Kavuncu, bu ziyaretin olumlu yönlerinin de bulunduğunu ifade ediyor ve “Bu ziyaretin gerçekleşmesi, Türkiye’nin Doğu Türkistan soykırımını onayladığı anlamına gelmiyor. Türkiye’nin Doğu Türkistan ilgisini resmî olarak ortaya koyması ve bu durumun Çin tarafından kabul edilmesi son derece önemli” diyor.

9418814.jpg

Ayrıca Kavuncu, Fidan’ın “Uygur Türklerinin kültürel hakları konusunda dünyada ve İslam dünyasında oluşan algıyı düzeltmesi Çin’in menfaatinedir” söyleminin de olumlu yansıdığını düşünüyor.

Kavuncu Fidan’ın “Urumçi ve Kaşgar kadim Türk ve İslam şehirleridir” ifadesinin de bu ziyaretin olumlu yanlarından biri olduğunu belirtiyor ve Türkiye’nin Doğu Türkistan meselesini önemsediğini göstermesi açısından önemli buluyor.

9414251.jpg

Fidan, Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk bölgesini de programına dahil etti ve Urumçi’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Kaşgar şehrindeki tarihi mekanlardan Yusuf Has Hacib Türbesi ve Iydgâh Camii’ni de ziyaret eden Fidan, Çin Komünist Partisi’nin Bölge Parti Sekreteri Ma Xingrui ve Vali Erkin Tuniyaz ile görüştü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Fidan’ın Sincan ziyaretine Uygurlar’dan tepki: Çin’in Türkiye’nin Doğu Türkistan’a ilgisini kabul etmesi önemli
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz