Göktaş, dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirterek, “Çocuklarımızı dijital bağımlılık, siber zorbalık ve uygunsuz içerik gibi tehditlerden korumak önceliğimizdir. Ayrıca aile odaklı dijitalleşme stratejileri ve farkındalık kampanyalarıyla bilinçli kullanımı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Çalıştayda, 12-16 yaş arası çocuklar ve ebeveynlerin katılımıyla dijital kullanım alışkanlıkları analiz edildi. Çocukların çoğunun günde 3 ila 5 saat dijital araçlarla zaman geçirdiğini belirten Bakan Göktaş, “En çok kullanılan platformlar Instagram, YouTube ve TikTok oldu. Çocuklarımız dijital araçların faydalarının yanı sıra zaman yönetimi, duruş bozuklukları ve sosyal izolasyon gibi olumsuz etkilerin farkında” ifadelerini kullandı.
Bakan Göktaş, dijital mecraların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine karşı dünyada atılan adımları örnek göstererek, Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalıştıklarını belirtti. Göktaş, “16 yaşından küçük çocuklarımız için sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisindeyiz. Bazı sosyal medya platformlarının kullanımına sınırlamalar getirmeyi planlıyoruz” dedi.
Dijital bağımlılığın, aile içi iletişimi ve sosyal hayatı olumsuz etkilediğini vurgulayan Göktaş, çocukların doğru bilgiyle yanlış bilgiyi ayırt etmede zorlandıklarına dikkat çekti. Çalıştay bulgularının, ebeveynlerin çocuklarıyla dijital araçlar nedeniyle zaman kaybı yaşadıklarını düşündüklerini de ortaya koyduğunu ifade etti.
Bakan Göktaş, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini korumak için dijital medya ve oyun platformlarına yönelik yasal düzenlemelerin, tüm paydaşların katılımıyla hayata geçirileceğini belirtti. “Dijital dünyada çocuklarımızı korumak, sağlıklı ve bilinçli kullanım kültürünü yaygınlaştırmak temel hedefimizdir” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar kapalı.