1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Yumaklı: Dünyadaki her 4 un paketinden birisi Türkiye’den

Bakan Yumaklı: Dünyadaki her 4 un paketinden birisi Türkiye’den

featured
service

Azerbaycan’da konuşan Bakan Yumaklı, “Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği” mottosuyla düzenlenen etkinliğin açılışında, Azerbaycan’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Veriler açıklandı: Dünya ihracatı geriye giderken, Türkiye yukarı tırmandı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada olduğunu belirterek, “2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin dünya un pazarındaki payı yüzde 23. Bu da dünyadaki her 4 un paketinden birisinde Türkiye’deki üreticilerin emeğinin bulunduğunu gösteriyor.” dedi.

Dünyanın farklı yöne doğru evrildiği bir dönemden geçtiklerini ifade eden Yumaklı, küresel ekonomik belirsizliklerin ve jeopolitik gerginliklerin yanı sıra devrim niteliğindeki teknolojik dönüşüm rüzgarlarının yaşandığı bir ortamda olduklarını söyledi.

Yumaklı, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerinin su ve tarım üzerinde en çok hissedildiği bir süreçten geçtiklerini kaydederek, “Bu süreç içinde de değirmencilik ürünleri başta olmak üzere gıda arz güvenliği tüm ülkeler için stratejik bir alan olarak yer alıyor.” diye konuştu.

Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gıda güvenliğinin kritik önemini bir kez daha hatırlattığını anımsatan Yumaklı, son asırda yaşanan ve gelecekte yaşanması beklenen nüfus artışının gıda ve suya ihtiyacını daha da artıracağını anlattı.

Yumaklı, “Önümüzdeki 27 yılda yapılan projeksiyonlara göre dünya nüfusunun 2 milyar daha artarak 10 milyara çıkması bekleniyor. Türkiye nüfusu ise 1960 yılında 27 milyonken son 63 yılda 3 katına çıkarak 85 milyona ulaştı. 2050 yılında da 105 milyonu geçecek. Bu gerçek, Türkiye için olduğu gibi diğer ülkeler için de geçerlidir. Dolayısıyla da gıdaya ve suya olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor.” diye konuştu.

Makarna ihracatında dünya ikincisiyiz

Bakan Yumaklı, “Türk değirmen sektörü 2023’ü dünyadaki ekonomik sıkılaşmaya ve savaşlara rağmen 1,9 milyar doların üzerinde bir rakamla kapattı. Sektörün 2024’ün sonunda bunun çok daha üzerinde bir rakamla rekor kıracağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Yumaklı: Dünyadaki her 4 un paketinden birisi Türkiye’den
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz