1. Haberler
  2. Gündem
  3. Berivanlar süt sağımında! Her gün at sırtında kilometreler katediyorlar! Patika yollar, vadiler, dik yamaçlar aşıyorlar

Berivanlar süt sağımında! Her gün at sırtında kilometreler katediyorlar! Patika yollar, vadiler, dik yamaçlar aşıyorlar

featured
service

Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı gelenekler sürdürülürken Van’ın Gürpınar ilçesinde yaşayan berivanlar her gün kilometrelerce yol kat ediyor. Süt sağan kadın anlamına gelen berivan geleneği günümüzde de sürdürülüyor. Yüksek rakımlı yaylalarda otlatılan küçükbaş hayvanları sağmak için her gün at sırtında kilometrelerce yol kat eden kadınlar kaliteli ürünlere ulaşıyor.

İlçeye 90 kilometre uzaklıkta yer alan Yalınca Mahallesi Duav mezrasında yaşamını sürdüren kadınlar sabah gün ışığı gibi işe koyuluyorlar. Ev işlerini bitiren kadınlar hiç boş durur mu? bu kez de at sırtına atladığı gibi koyun sağmaya gidiyorlar. Atlarla patika yollar, vadiler ve dik tepeleri aşarak koyun sürülerinin bulunduğu 8 kilometre uzaklıktaki 2700 rakamla yaylaya ulaşan kadınlar kaliteli ürünler elde ediyor.

Koyun ve keçilerden elde ettikleri sütü beraberinde getirdikleri bidonları dolduran kadınlar at sırtına yükledikleri gibi ev yolunu tutuyorlar. Her gün aynı işlemi tekrarlayarak kilometrelerce yol ilerleyen berivanlar sütten elde ettikleri peynir, yoğurt ve tereyağı gibi ürünleri satarak da geçimlerini sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Berivanlar süt sağımında! Her gün at sırtında kilometreler katediyorlar! Patika yollar, vadiler, dik yamaçlar aşıyorlar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz