1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bin yıllık yöntemle saklanıyor üreticiden hız istiyor! Gastronominin hazinesi: Bulan hemen havada kapıyor

Bin yıllık yöntemle saklanıyor üreticiden hız istiyor! Gastronominin hazinesi: Bulan hemen havada kapıyor

featured
service

Karaburun, zengin deniz ürünleri çeşitliliği ile bilinirken, bölgede “topan kefali” olarak bilinen türü, bottarga üretimi için en çok tercih edilen balık türü oluyor. Dişi (topan) kefal balığının yumurta kesesi özenle çıkarılarak işleniyor. Bu süreç, otel ve restoran şefleri ile bölge halkı tarafından büyük bir özenle gerçekleştiriliyor.

Bottarga üretimi, sabır ve titizlik gerektiren bir süreçtir. Yumurtalar, geleneksel yöntemlerle rüzgarda ya da güneşte kurutulmakta; işletmelerde ise kurutma dolapları kullanılmaktadır. Kurutulmuş bottarga, uzun süre dayanabilmesi için balmumuyla kaplanarak havayla teması kesiliyor. Bu yöntem, yumurtaların bozulmasını engelleyerek, lezzetlerini korumalarını sağlıyor.

Şef Okan İlgüz, bottarga yapım sürecini şöyle anlatıyor: “Dişi topan kefalinin yumurta kesesi özenle çıkarıldıktan sonra tuzla kaplanıyor. Tuzlanma süresi, üreticinin yöntemine göre değişiklik gösteriyor. Yumurtalar çıkarıldıktan sonra, tuzda bekletme, buz dolu kasede kanın akıtılması ve ardından kurutma işlemleri yapılmakta.” İlgüz, bottarga yapımının deneyim ve ustalık gerektirdiğini, her aşamasının titizlikle yapıldığını belirtiyor.

izmirde-bottarga-uretimi-3.jpg

Arkeolog ve Gıda Mühendisi Doç. Dr. Ahmet Uhri, kefal avcılığı ve bottarga üretiminin Akdeniz’de binlerce yıldır sürdüğünü ifade ediyor. “Kefal, tatlı su ve tuzlu suyun karıştığı nehir ağızlarında avlanıyor. Balıkçılar, geleneksel yöntemlerle yakaladıkları balıkların yumurtalarını çıkararak tuzlayıp, kurutarak bal mumuyla kaplıyorlar. Bu sayede yumurtalar uzun süre dayanabiliyor.” diyor.

izmirde-bottarga-uretimi-4.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bin yıllık yöntemle saklanıyor üreticiden hız istiyor! Gastronominin hazinesi: Bulan hemen havada kapıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz