Eğitim Analisti Turgay Polat, eğitim sisteminde iklim etkenlerinin dikkate alınmadığını söyleyerek, “Eğitim, öğretim dönemine olması gerekenden önce başlanması nedeniyle binlerce çocukta, okul terkleri, okul uyumsuzluğu gibi sorunlar yaşandı. Erzurum’da şubat ayında okulların ısıtılması, öğretmenlerin sağlıklı bir şekilde okula gitmesinde zorluk yaşanırken, eylül ayında Antalya, Mersin gibi güney illerinde kavurucu sıcaklar bunaltıyor. Okul takvimlerinin birçok dünya ülkesinde olduğu gibi iklim başta olmak üzere diğer etkenler dikkate alınarak ‘Basamak Kaydırma Takvim Sistemi’ ile yapılması uygun olacaktır” ifaderini kullandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş ise okulların aşırı sıcak havalarda açılmasının hava muhalefetine meydan okumak olduğuna dikkat çekerek, şöyle uyardı:
“Dünyada aşırı sıcakların hüküm sürdüğü bazı ülkelerde öğrenci ve öğretmen ölümleri bile meydana geldi. Hindistan’da bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı takvimde değişikliğe gidildi. Bu tür senaryolarla karşılaşma ihtimalimiz unutulmamalı. Sıcaktan bilincini kaybeden, bayılan öğrenciler görebiliriz.”
Özel okulların rutin takvimin yanı sıra, haftalar öncesinde çeşit çeşit faaliyetler adı altında okulların eğitime başladığına da değinen Doç. Dr. Kızıltaş, “9 Eylül tarihi bazı veliler, açısından tatilin erken bitmesi demek. Bu durum öğretmenler açısından da dezavantaj. Elbette turizm açısından da bir kayıp olacaktır. Bölgelere göre takvimlendirme yapmak daha doğru olacaktır” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Talat Yavuz ise Türkiye’deki yönetmeliğin okulların daha geç açılmasına uygun olmadığını belirterek, ara tatillerin kaldırılabilme ihtimalinin bir çözüm olabileceğini belirterek şunları söyledi:
Yorumlar kapalı.