1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘Bir vakıf nasıl soyulur’ dersi

‘Bir vakıf nasıl soyulur’ dersi

featured
service

64 ülkede 85 kültür merkezi bulunan Yunus Emre Vakfı’nda ortaya çıkan yolsuzluk skandalında eski Başkan Şeref Ateş halen firari. 2016’da koltuğa oturan Ateş, 2021’de vakfın iktisadi işletmesinin faaliyet alanını yaklaşık 500 kaleme çıkardı. Bu kalemler arasında; şaraplık üzüm yetiştiriciliği, arı kovanı, uyku tulumu ve jilet imalatı gibi kuruluş amacıyla ilgisiz işler yer aldı.

Yurt dışında Türkçe ve Türk kültürünün tanıtımı için kurulan Yunus Emre Enstitüsü’nün, naylon faturalarla zarara uğratıldığı iddiaları üzerine Ankara Başsavcılığının başlattığı soruşturmada gözaltına alınan 11 şüpheliden 8’i ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ ve ‘Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’dan tutuklandı. Eski Başkan Şeref Ateş ise Almanya’ya kaçarak sığınma talebinde bulundu. Dikkatler, 64 ülkede 85 kültür merkezi olan kamu vakfındaki yolsuzluğun nasıl gerçekleştiğine çevrildi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Ateş, 2016’da Ebubekir Ceylan ile işletme müdürü olarak göreve getirildi. 4 ay sonra Ateş, paranın merkezinde artık tek başınaydı. İlk icraatı işletmenin faaliyet alanını, şaraplık ve sofralık üzüm yetiştiriciliği, dezenfektan, arı kovanı, köpek kulübesi gibi 500 kalem genişletti. 2022’de denetim geçirdikten sonra görev süresi uzatılan Ateş, 2024 Temmuz’una kadar 8 yıl aynı koltukta oturdu. Bu tarihte patlak veren yolsuzluk skandalı ardında birçok soru işareti bıraktı.

Yunus Emre Enstitüsü’nün Mütevelli Heyeti Başkanlığını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yolsuzluk dosyasıyla ilgili suskunluğunu korurken, Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Kutalmış Yalçın’ın yolsuzluk iddialarının ardından enstitüdeki görevlerinden istifaları dikkat çekmişti.

vaa.jpg

Mütevelli Heyeti Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı’nın yaptığı Yunus Emre Vakfı’ndaki yolsuzluk skandalı büyüyor. Yurt dışında Türk kültürünün tanıtımı için kurulan vakfın, naylon faturalarla zarara uğratıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüpheliden 8’i “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından tutuklandı. İddiaların odağındaki eski başkan Prof. Dr. Şeref Ateş ise halen firari.

64 ülkede 85 kültür merkezi olan vakıftaki yolsuzluğun boyutu kadar bu usulsüzlüğün ne kadardır sürdüğü ve nasıl gerçekleştiği de tartışmalara yol açtı. 2016’da başa geçmeden önce Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Ateş, başkanlık koltuğuna oturunca vakıf, iktisadi işletmesinin faaliyet alanına “şaraplık üzüm yetiştiriciliği, arı kovanı, köpek kulübesi, uyku tulumu ve jilet imalatı” gibi kuruluş amacıyla ilgisiz kalemler ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Bir vakıf nasıl soyulur’ dersi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz