1. Haberler
  2. Gündem
  3. BM’deki soykırımı anma oylamasında bazı İslam ülkeleri çekimser kaldı: Azerbaycan’dan Srebrenitsa ayıbı

BM’deki soykırımı anma oylamasında bazı İslam ülkeleri çekimser kaldı: Azerbaycan’dan Srebrenitsa ayıbı

featured
service

Oylama öncesinde söz alan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, karar tasarısının “çok siyasi olduğunu” savundu. Vucic, bireysel olarak olaya ilişkin suçluların cezalandırıldığını ve karar tasarısının ne Bosna-Hersek ne de bölgedeki istikrar ve birliğe katkı sağlamayacağını, aksine bölünmüşlükleri artıracağını dile getirdi.

Almanya’yı karar tasarısını desteklemeyen ülkeleri tehdit etmekle suçlayan Vucic, “Bunlar mı Avrupa’nın değerleri?” sorusunu yöneltti.

Almanya ve Ruanda tarafından sunulan ve Türkiye’nin yanı sıra 40’tan fazla ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda 84 “evet” oyuyla kabul edildi. Tasarı, 68 “çekimser” ve 19 “hayır” oyu aldı. Azerbaycan, Kırgızistan ve Fas gibi ülkeler oylamaya katılmazken; Bahreyn, Cezayir, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan çekimser kaldı. Suriye ise tasarıya red oyu verdi.

9327276.jpg

Kararda, Srebrenitsa Soykırımı’nın inkarı ile insanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçlularının yüceltilmesi kınandı. Soykırım kurbanlarının kimlik tespiti ve cenazelerine ulaşmaya yönelik çalışmaların devamının öneminin altı çizilirken, Srebrenitsa Soykırımı’nın henüz yargılanmamış sorumlularının kovuşturulmasına devam edilmesi çağrısında bulunuldu. Her yıl 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü” olarak belirlenmesi ve bu günde hem kurbanların anılmasına ilişkin hem de bilinç ve eğitimi artıracak faaliyetlere yer verilmesi talep edildi.

Kararda, soykırım suçluları cezalandırılırken uluslararası hukuk uyarınca hiçbir etnik, dini ya da başka bir grup ve toplumun hedef alınmadığı vurgulandı ve uluslararası hukukun üstünlüğünün önemi işaret edildi.

BM Genel Kurulu’nda her ülkenin bir oy hakkı bulunuyor ve BM Güvenlik Konseyi’nin aksine, hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor. Bağlayıcılığı olmasa da Genel Kurul kararlarının siyasi ağırlığı bulunuyor ve uluslararası topluma güçlü mesaj veriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BM’deki soykırımı anma oylamasında bazı İslam ülkeleri çekimser kaldı: Azerbaycan’dan Srebrenitsa ayıbı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz