1. Haberler
  2. Gündem
  3. Boşanma aşamasında olanlar bir kez daha düşünecek! Nafakalarda devir değişiyor

Boşanma aşamasında olanlar bir kez daha düşünecek! Nafakalarda devir değişiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1. Müddetsiz nafaka tamamen kaldırılabilir: Müddetsiz nafaka yerine, belirli bir müddetle hudutlu nafaka hakkı verilebilir. Bu gidişatta, nafaka alan taraf belirli bir zaman süresince nafaka alabilir ve bu vaktin sonunda nafaka hakkı sona erer.

2. Müddetsiz nafaka yerine rehabilitasyon takviyeyi getirilebilir: Nafaka alan tarafın mesleksel eğitim ve iş bulma sürecini desteklemek için bir rehabilitasyon programı uygulanabilir. Bu biçimde, nafaka alacak bireyin kendi ayakları üzerinde durabilmesi teşvik edilir.

3. Nafaka ölçüyü ve süresi yine tertip edilebilir: Müddetsiz nafaka yerine, nafaka ölçüyü ve süresi belirli kriterlere göre yine tertip edilebilir. Misalin, nafaka alacak bireyin kazanç gidişatı, iş eforu ve değişik sosyo-ekonomik etmenler göz önünde bulundurularak nafaka ölçüyü ve süresi belirlenebilir.

Nafaka sistemindeki farklılıkların nasıl olacağına dair kesin bir bilgi vermek için şu an için erken olsa da, bazı muhtemel senaryolar düşünülebilir:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın müddetsiz nafaka uygulamasının kabul edilebilir olmadığına dair açıklaması, nafaka sisteminde farklılık yapılacağına dair bir işarettir. Ancak net bir biçimde müddetsiz nafakanın kaldırılıp kaldırılmayacağına dair henüz kesin bir karar alınmamıştır. Bu mevzuda çalışmaların devam ettiği belirtilmektedir.

Bu farklılıkların nasıl olacağına dair kesin bilgi ancak legal tertip etmeler yapıldıktan sonra netleşecektir. Rastgele bir farklılık yapılırken, mevcut nafaka alanların haklarının korunması ve adaletli bir tertip etmenin sağlanması ehemmiyetlidir. Bu sebeple, farklılıkların yapılacağı mevzuda alakalı tarafların görüşleri alınmalı ve dikkate alınmalıdır. Mevzu hakkında Avukat Kerem Olcayto ve Ekonomist Muhammet Bayram gibi uzmanların görüşleri ve çalışmaları da değerlendirilerek adım atılabilir.

Avukat Kerem Olcayto’nun yaptığı açıklamalara göre, müddetsiz nafaka uygulamasının kaldırılması uzun vakittir gündemde olan bir mevzu olmuştur. Nafaka uygulamasının müddetsiz hale gelmesi 1988 senesinde yapılan bir farklılıkla asıllaşmıştır. Ancak şu anda müddetsiz nafaka uygulamasının kabul edilebilir olmadığı düşünülmekte ve uygulama üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

 

Geçmişte gündeme gelen bir uygulamada, nafakanın konutluluğun senesine göre muhakkak bir müddetle hudutlandırılması düşünülmüştü. Misalin, iki senenin altındaki konutluluklarda 5 sene, 5 senenin altındakilerde 7-8 sene, 5 ile 10 sene arasındaki konutluluklarda 12 sene gibi bir zaman tanımlanabilirdi. Ancak bu uygulamanın da arabuluculuk sistemi ve yanılgı oranı gibi etmenler sebebiyle pratikte sıhhatli neticeler vereceği mevzusunda müzakereler bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boşanma aşamasında olanlar bir kez daha düşünecek! Nafakalarda devir değişiyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz