1. Haberler
  2. Gündem
  3. Boşuna tescil almamış! Önce toplanıyor, sonra kırılıyor, diziliyor… Yılda 3 ton yapılıyor, sipariş dayanmıyor

Boşuna tescil almamış! Önce toplanıyor, sonra kırılıyor, diziliyor… Yılda 3 ton yapılıyor, sipariş dayanmıyor

featured
service

Orcik yapımı, ceviz ve üzüm hasadı ile başlıyor. İlk aşamada cevizler toplanıp kırılıyor, ardından bağlardan toplanan üzümler şıra haline getirilerek büyük kazanlarda kaynatılıyor. Cevizler tek tek ipe dizilip, kaynatılmış üzüm şırasına batırılarak orcik haline getiriliyor. Elazığ’a özgü bu geleneksel tat, emek yoğun bir süreçten geçerek sofralara ulaşıyor.

Elazığ’ın Değirmenönü (Zenteriç) köyünde yaşayan 65 yaşındaki Servet Çakmak, ailesiyle birlikte her yıl ortalama 3 ton orcik üretiyor. Çakmak, orcik yapımının yorucu olduğunu dile getirerek, eylül sonunda başlayan üretim sezonunun kasım ortalarına kadar devam ettiğini belirtti ve şöyle devam etti: ’’İlk olarak öğlen üzüm sıkmaya başlıyoruz. Onu kaynatıyoruz ve tekrar durultmaya alıyoruz. Sabah durulan şırayı kazana koyuyoruz. Tekrar kaynatıyoruz ve unla buluşturuyoruz. Tekrar bulamaç haline getiriyoruz ve karıştırıyoruz. Ondan sonra batım işlemine başlıyoruz. Bulamaç ile cevizi buluşturuyoruz. Bizimkisi 3 batımdır. Orciklerimiz güzeldir. Başkaları gibi kalın değil, ince yapıyoruz. Sezon eylülün sonuna doğru başlıyor. Kasımın 10’una kadar devam ediyor”

Elazığ’da bağ bozumuyla birlikte ’Orcik’ mesaisi de başladı

Doğallığın önemine dikkat çeken Servet Çakmak, orciğin katkısız bir ürün olduğunu vurgulayarak ’’Doğal yapım, hiçbir katkı yok. Sadece üzüm, un ile buluşuyor. Elazığ olmak üzere tüm illere gönderiyoruz. Hatta yurtdışına gidenlerde götürüyor. Önceki gün Almanya’ya gönderdim. Yılda yaklaşık 2,5- 3 ton yapıyoruz. Çok yorucu ve zahmetli bir iş. Ailecek yapıyoruz. Zenteriç orciği halk arasında bir numaradır. Bizim çok özeldir ve bulamacımız incedir. 3 batım yaparız ve ince yaparız. Elazığ’da çok rağbet görüyor. Normalde ismi orciktir. Genelde cevizli sucuk olarak da biliniyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boşuna tescil almamış! Önce toplanıyor, sonra kırılıyor, diziliyor… Yılda 3 ton yapılıyor, sipariş dayanmıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz