Sozcu’de yer alan habere göre, Diyarbakır’ın, “Bana bir şey olmaz” diyerek rehavete kapılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fevzi Bingöl, aynı zamanda Bingöl-Yedisu fay hattına dikkat çekti. Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Karlıova’dan Erzincan’a uzanan bu hattın alarm verdiğini belirterek, “Bu bölgede meydana gelecek olası bir depremin 7 ve üzeri büyüklükte olması bekleniyor” dedi.
Malatya’daki depremin Elazığ Sivrice depreminin artçısı olduğunu ancak büyüklüğünün beklenenden fazla olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fevzi Bingöl, “Artçı depremler genellikle 5,6 ya da 5,7 büyüklüğünde olurdu. Ancak 5.9’luk bu deprem, 6 Şubat’taki büyük depremin bölgeye ilave enerji biriktirmesinden kaynaklandı ve tetikleyici etkisi oldu” dedi.
Bu enerji transferinin Malatya’nın Yeşilyurt bölgesinde sık yaşanan 4-5 büyüklüğündeki depremlerle ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fevzi Bingöl, “Bu bölgenin 6 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem üretme olasılığının uzun süre için düşük olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bingöl Yedisu Fayı’nda yaklaşık 250 yıldır büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölge için önemli bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Fevzi Bingöl, şunları söyledi:
“Karlıova’dan Erzincan’a uzanan hat üzerinde alarm zilleri çalıyor. Burada 7 veya daha büyük bir deprem bekleniyor ve bu durumda Bingöl, Erzincan ve Elazığ illeri etkilenecektir. Ayrıca Elazığ’ın Karakoçan, Kovancılar ve Palu gibi ilçeleri ile Diyarbakır’ın Lice ilçesi de sarsıntıdan etkilenebilir. Ancak 6 Şubat depremindeki gibi büyük bir hasar beklemiyoruz, fakat çürük binalar varsa yıkılma tehlikesi var. Umarım yetkililer bu tür yapıları önceden tespit edip gerekeni yapar.”
Diyarbakır’ın bazı ilçeleri için de özel bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Fevzi Bingöl, “6 Şubat depreminde kentte 7 bina yıkıldı, 5 binden fazla binada ağır hasar oluştu. Ancak sadece Diyarbakır merkezini düşünmemeliyiz. Lice, Hani, Ergani, Dicle ve Çermik gibi ilçelerde de risk bulunuyor. Bu bölgeler Doğu Anadolu Fayı’nın yanı sıra Güneydoğu Anadolu Fayı’nın etkisi altında” dedi.
Şu anda bölgede büyük bir deprem beklemediklerini ancak ileride oluşabilecek 6 ila 7 büyüklüğündeki bir depremin Diyarbakır’ı ciddi şekilde etkileyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Fevzi Bingöl, “Özellikle Bağlar ve Sur içindeki binaların dayanıklılığını kontrol etmek gerekiyor. Diyarbakır, ‘bize bir şey olmaz’ rehavetine kapılmamalı ve çürük yapılar tespit edilip yenilenmeli” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Yorumlar kapalı.