Her yıl ortalama 1,5 ay kadar süren patoz işlemi için üreticiler her yıl zorlu şartlarda çalışıyor. Iş yoğunluğu doğrultusunda günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren işçiler diğer günlerde ise farklı işlerle uğraşmayı tercih ediyor. Patozcular için mesai yoğun bir şekilde devam ederken güneşli hava ve işlem gereği toz içerisinde çalışan patozcular geçtiğimiz yıl 2.000 TL aldıkları saatlik çalışma ücreti için bu yıl 3500 TL ödeme alıyor.
SABAHA KADAR DURMAK YOK
Yeni sezonun hızla başladığını ifade eden patoz ortaklarından Yiğitcan, sahil kesimlerindeki işlemlerin 10 güne kadar biteceğini aktardı. Sahil kesiminin yaklaşık 20 gün içerisinde işlerini tamamladığını belirten Çağan, sonraki süreçte orta ve yüksek kesimlerde yer alan ürünlere yöneldiklerini vurguladı. Çağan, “Bir 20 gün kadar da orası sürüyor, yani toplamda 1,5 ay kadar çalışıyoruz. Yeri geliyor gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL’den’ de çalışıyoruz” dedi.
Fındık üretimi gerçekleştiren Mustafa Yıldırım, hasat işlemlerine devam ettiklerini belirterek toplanan ürünlerin patoz işleminden geçirildiğinde vurguladı. Kahverengi kokarca böceği nedeniyle fındıklarda zarar oluştuğunun altını çizen Yıldırım, kokarca böceğinin Ordu’da fındıklara %20 oranında zarar verdiğini dile getirdi. Yıldırım, “Bakalım bizim fındığımız nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. fındığın yüzde 80’i işçiliğe gidiyor. Benim 20-30 ton civarında fındığım oluyor” sözlerini aktardı.
Toplanan ürünlerin patoza verildiğini söyleyen Yıldırım, güneşin altında saatlerce patoz için çalıştıklarını vurguladı. Sandıkta hasat işleminin oldukça yorucu olduğuna değinen Yıldırım, sürecin komple 2-3 hafta kadar sürdüğünü aktardı.Kuruyan ürünlerin daha sonra patozda işlendiğini dile getiren Yıldırım, tane olarak da kurutulduktan sonra satış için tezgahlara gönderildiğini aktardı.
Yorumlar kapalı.