1. Haberler
  2. Gündem
  3. Buğday üreticilerine büyük şok! Yurt dışı fiyatlar açıklandı: 2024-2025 çok zor geçecek

Buğday üreticilerine büyük şok! Yurt dışı fiyatlar açıklandı: 2024-2025 çok zor geçecek

featured
service

Mısır hükümeti tarafından dün sonuçlanan buğday alım ihalesi, uluslararası piyasalardaki fiyatların düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor. İhalede 470,000 ton Rusya, Ukrayna ve Romanya buğdayı C&F olarak 244-247 dolar seviyesinden satıldı. Bu rakamlar, Türkiye’deki buğday fiyatlarına göre oldukça düşük kalıyor.

Bu fiyat çarpıklığının en büyük nedeni, Türkiye’deki enflasyon ve devalüasyon arasındaki farktır. Yüksek enflasyon, tarım ürünlerinin fiyatlarını da yukarı çekiyor. Aynı zamanda, Türk Lirası’nın değer kaybı, ithalat maliyetlerini artırarak yerel piyasalarda fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor.

Türkiye’de Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 15 Ekim’e kadar yasaklanmış durumda. Bu yasak, yerel üreticilere zaman kazandırmak amacıyla uygulamaya konulmuş olsa da, piyasa üzerindeki etkisi tartışmalı. Bu tür kısıtlamalar, kısa vadede yerli üreticilere avantaj sağlasa da, uzun vadede piyasa dengesizliklerine yol açabilir.

Buğday fiyatlarındaki bu çarpıklık, Türkiye’nin ithalatçı konumda olduğu diğer tarım ürünlerinde de görülmeye devam edebilir. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışlar ertelendikçe, buğday ve diğer emtialar arasındaki fiyat farkı daha da açılacaktır. Uzmanlara göre 2024 ve 2025 yılları, bu açıdan zorlayıcı yıllar olarak öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Buğday üreticilerine büyük şok! Yurt dışı fiyatlar açıklandı: 2024-2025 çok zor geçecek
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz