1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bunu görürseniz sakın koparmayın! Yoksa 387 bin lira ödersiniz!

Bunu görürseniz sakın koparmayın! Yoksa 387 bin lira ödersiniz!

featured
service

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, Siirt adaçayının ballıbabagiller familyasına ait bir tür olduğunu belirtti. Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 100 adaçayı türünden 50’den fazlasının endemik olduğunu ifade eden Fidan, Siirt adaçayının da lokal endemik türlerden biri olduğunu vurguladı. Fidan, “Yeryüzünde sadece Siirt’te belirli bir noktada yayılışı bulunmaktadır. Yılın 15-20 günlük bir süresinde çiçek açıyor, ardından çiçeklerini kapatıp meyve oluşturmaya başlıyor” dedi.

Siirt adaçayının tehlike kategorisinin kritik seviyede olduğunu ve bu nedenle koruma altına alındığını hatırlatan Fidan, bitkinin koparılması halinde 387 bin 141 liralık ceza uygulandığını belirtti. Fidan, bu bitkinin doğal yayılış alanının bir mezarlık olduğuna dikkat çekerek, “İnancımız gereği mezarlıklar bitkilerin korunması için çok önemli alanlardır. Çünkü biz mezarlıklardan bir şey koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Bu bitkinin doğal yayılış alanı bir mezarlık. Doğal olarak da koruma altında olan bir tür olarak hesaplıyoruz” dedi.

Siirt adaçayının ballıbabagiller familyasının tıbbi aromatik bitkiler grubunda yer aldığını ve birçok araştırmacının bu tür üzerinde çalıştığını bildiren Fidan, endemik bitkilerin birey sayısının artırılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bunu görürseniz sakın koparmayın! Yoksa 387 bin lira ödersiniz!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz