DW Türkçe’de yer alan habere göre, Özellikle Gana (%74) ve Hindistan (%54) gibi ülkelerde yurt dışı çalışma isteği daha yüksek seviyelerde. Bu eğilim, yüksek nitelikli iş gücünün de benzer düşüncelere sahip olduğunu gösteriyor. Akademisyenler ve üniversite mezunları arasında yapılan karşılaştırmalarda, diploma sahibi olmayanlarla arasında belirgin bir fark olmadığı dikkat çekiyor.
Diğer yandan, Almanya gibi nitelikli yabancı iş gücüne ihtiyaç duyan ülkelerde, yabancı çalışanlar için hala cazip bir destinasyon olduğu görülüyor. Almanya, İngilizce konuşulan ülkelerden sonra en çok tercih edilen beşinci ülke konumunda. Ancak, bu oranın 2018’deki duruma göre düşüş gösterdiği ve Almanya’nın üç basamak gerilediği belirtiliyor.
Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise, çalışma yerinin seçiminde ülkenin kendisinden ziyade iş teklifinin cazibesinin daha etkili olduğu yönünde. En çok tercih edilen şehirler arasında Londra, Amsterdam ve Dubai gibi metropoller öne çıkarken, Berlin altıncı sırada yer alıyor.
BCG’den Jens Baier, nitelikli yabancı iş gücü rekabetinde, işverenlerin sunduğu çalışma koşullarının ve prosedürlerdeki kolaylıkların belirleyici olduğunu vurguluyor. Almanya örneğinde, vize ve çalışma izni prosedürlerinin hala zorlayıcı olduğuna dikkat çekiliyor.
Yorumlar kapalı.