Çay hasatı için araba yaptı! 400 kiloluk yokuşu bile çıkıyor: Bir lira masrafı olmayan araca talep yağıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkeze bağlı Ketenli Köyü’ndeki atölyesinde çalışmalarını başlatan Kar, tamamen masrafsız ve kolay çay taşıyabilen dorseli bir araç tasarladı. Elindeki malzemelerle hiçbir ustadan yardım almadan elektrikli araç üreten Kar, böylece çay kesme sürecini sıfır masrafa indirdi. Aracıyla köyde tur atmayı ihmal etmeyen Kar, köylünün de gözdesi oldu. Aracın arkasında yük bölümü sayesinde çay bohçalarının da taşınması kolay hale gelince köylü, kendisine de böyle bir araç yapması için Kar’a taleplerini sunmaya başladı. Bir uygulama da kodlayan Kar, aracının ne kadar şarjının olup olmadığını telefonundan öğrenebiliyor. Aracına Rize’ye özgü bir isim veren Kar, kelebeğe söylenen “Fafatuka” adını koydu.

Yaptığı araçla köyünde çay taşımayı tamamen ücretsiz hale getiren Bayram Kar, “Köylerde çayları taşımak cidden çok büyük bir problem. Yollar çok eğimli ve kötü. Araçlar çok maliyetli. Dolayısıyla elimde olan malzemeleri değerlendirerek yük taşımak için bir araç yaptım. Elimde malzeme vardı. Yeteneğimde var. Böyle bir araba tasarlamayı düşündüm ve yaptım. Çok da güzel oldu. Yüzde 70 eğimli rampalardan 300-400 kiloluk bir yükle rahat bir şekilde çıkabiliyorum. Bizim aşağıda bir yolumuz var. O yol çok eğimli. Yorgun olduğunda çok zorlanıyorsun. Bu arabayla çok kolay oluyor. İndim eşimle beraber çayımı topladım. Yükümü koydum arkasına çıktım yukarıya kadar. Bu araç elektrikli. Bu sayede benzin derdi olmuyor. Fişe takıp iki saatte şarj edebiliyorsunuz. 5 kilowattlık bir motora sahip. Gayet de güzel oldu. Tamamen masrafsız olsun diyorsak. Evin üzerine iki tane güneş enerji sistemi koyabiliriz. En güzel özelliği masrafsız olması. Motor bakımı yok. Köyümüzde yaşlılar da var. Bu aracı kullanmak çok basit. Herkes kullanabilir. 70 yaşındaki biri bile çok rahatlıkla kullanabilir. Şu anda baya bir talep var. Şu anda liste yapma durumu var. Allah’ın izniyle daha güçlüsünü yapacağız. İsmini ’Fafatuka’ koyduk. Karadeniz yöresine ait bir kelebek ismidir” ifadelerine yer verdi.

Dik rampalardan zorluk yaşamadan aracın çıktığını söyleyen İrfan Kar ise, “Araç köy için çok ideal. Özellikle dik rampalar için çok ideal. Yakıt gideri yok. Sadece elektrik gideri olan bir araç. Gayet güzel bir araç oldu. Herkesin de ilgisini çekiyor. Bu köy için bulunmaz bir Hint kumaşı” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çay hasatı için araba yaptı! 400 kiloluk yokuşu bile çıkıyor: Bir lira masrafı olmayan araca talep yağıyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz