ÇHD, 1 Mayıs ‘hak ihaleleri’ raporunu yayımladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saraçhane’deki polis ablukasını geçip Taksim’e ulaşmak isteyen kişilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşamıştı.

1 Mayıs sonrası yapılan 3 ayrı ev baskınlarında toplamda 77 kişi tutuklanmıştı.

Tutuklanan kişiler hakkında 2 farklı iddianame düzenlenmişti. Bazı kişiler farklı zamanlarda tahliye edilmişti.

Son olarak 11 kişinin tahliye edildiği belirtilmişti.

Tüm bu gelişmeler ışığında Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD), 1 Mayıs’ta yaşanılanlarla ilgili bir hak ihlali raporu yayımladı.

Raporda, Saraçhane ve Beyoğlu’ndaki eylemler ile birlikte, tutuklanan 77 kişinin cezaevinde yaşadığı süreç ayrı başlıklarda ele alındı.

İşte ÇHD İstanbul Şube’nin 1 Mayıs ihlalleri raporu:

“Saraçhane Meydanında Yaşanan Hak İhlalleri

1 Mayıs günü sabah erkenden İstanbul’un birçok bölgesi ulaşıma kapatılmış, Saraçhane Meydanı’na gidiş güzergahı üzerinde kimi yollar açık bırakılmış; Saraçhane Meydanına girişe polis güvenlik noktaları konulmuş ve medyana girmek isteyen kişiler bu güvenlik noktalarından çantaları aranarak geçip meydanda toplanmışlardır. Üst aramaları sırasında İbrahim Kaypakkaya siluetli flamaları nedeniyle 17 kişi meydan girişinde gözaltına alınmıştır.

Meydanın Taksim’e yönelen çıkışındaki Bozdoğan Kemeri’nin altına polis barikatı kurulmuş, akrep ve TOMA’lar konuşlandırılmıştır. Miting devam ederken sendika ve parti temsilcilerinden bir heyet Bozdoğan Kemeri altındaki polis ekibi ile görüşme gerçekleştirmiş, Anayasa Mahkemesi kararları hatırlatılmış ve barikatın açılması talep edilmiştir. Polis amirleri görüşmelerin tamamına olumsuz cevap vermiş ve gerekçesiz şekilde barikatın açılmayacağını, kitlenin barikattan uzaklaşması gerektiğini ifade etmiştir. Taksim’e yürümek konusunda ısrarcı olan kitleye polis saldırısı gerçekleştirilmiştir. Müdahale sırasında fazla miktarda biber gazı ve plastik mermi kullanılmıştır. Çok sayıda kişi gazdan etkilenmiş ve bir kısım protestocu da plastik mermiyle yaralanmıştır. Polis raporlarına göre 300 adet 400 ml Jenix biber gazı ve 120 kutu FN potu kullanılmıştır. Bir çok kişi biber gazı nedeniyle saatler boyunca nefes almada zorluk yaşamış, bir kişi ise gözüne plastik mermi isabet etmesi nedeniyle gözünü kaybetmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇHD, 1 Mayıs ‘hak ihaleleri’ raporunu yayımladı

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz