1. Haberler
  2. Gündem
  3. CHP’li Salıcı’dan uluslararası siyasette denge uyarısı: Netanyahu’nun alkışlanması barış çabalarını zedeliyor

CHP’li Salıcı’dan uluslararası siyasette denge uyarısı: Netanyahu’nun alkışlanması barış çabalarını zedeliyor

featured
service

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde ayakta alkışlarla karşılanmasının ABD’nin barış tesis eden bir güç olma çabasını zedelediğini belirtti. Salıcı, “Netanyahu’nun bu şekilde karşılanması, Amerika’nın Orta Doğu’daki ve diğer çatışma bölgelerindeki barışı tesis etme çabalarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Salıcı, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde ayakta alkışlarla karşılanması ile Çin’in Filistin’li grupların toplantısına ev sahipliği yapmasını karşılaştırarak “Bu Amerika’nın barışı tesis eden güç olma çabasını zedeleyen bir yaklaşım. Çin ise küresel siyasete barış yapıcı, çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışan bir güç olarak müdahale etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Salıcı; “Bu hafta iki önemli gelişme oldu. Soykırım zanlısı Netanyahu Amerikan Kongresi’ne gitti. Amerikan Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Dilim varmıyor, söylemiyorum ama bir kahraman edasıyla karşılandı. Bu Amerika açısından gerek Orta Doğu’yla ilgili gerek başka çatışma alanlarında, barışı tesis eden, çatışmaları uzlaşmacı bir şekilde sonlandıran güç olma çabasını zedeleyen bir yaklaşım. Oslo’da Filistin ve İsrail görüşmüştü. Bu görüşmeyi sağlayan ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın kendisiydi. Camp David’te Mısır ve İsrail bir araya geldi, ABD eski Başkanı Jimmy Carter zamanında. ” dedi.

Salıcı, İsrail-Filistin barış süreçlerinde ABD’nin geçmişteki rolünü örnek göstererek, Çin’in ise Filistinli grupları bir araya getirme çabalarını vurguladı. “Çin, küresel siyasette barış yapıcı bir güç olarak öne çıkıyor ve çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışıyor. Bu açıdan Çin’in çabalarını önemsemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Salıcı; “Şu anda Filistinli grupları kendi içinde bir ulusal uzlaşma hükümeti niyetiyle bir araya getiren Çin oldu. Çin, küresel siyasete barış yapıcı, çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışan bir güç olarak müdahale etmeye çalışıyor. Bu açıdan önemsemek gerekiyor Çin’in çabasını. 2023 yılında Suudi Arabistan’la İran’ı bir araya getirdi. Çin’in dünya siyasetine, küresel kamu yararı açısından müdahil olma çabaları var. ” dedi.

Salıcı, ABD’nin yaklaşımının tarih açısından yanlış bir yolda olduğunu öne sürerek, Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde alkışlanmasının doğru bir tutum olmadığını savundu. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşındaki hassasiyetin, Gazze’deki durum için de gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Salıcı, “Tarihin yanlış tarafında kalmamak için uluslararası barış ve güvenliğe yönelik daha dengeli ve yapıcı bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’li Salıcı’dan uluslararası siyasette denge uyarısı: Netanyahu’nun alkışlanması barış çabalarını zedeliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz