Yavuzyılmaz, maden sahasındaki toplam rezerv miktarının 79.800.000 ton cevher olduğunu ve bu rezervin güncel piyasa değerinin 13.3 milyar dolar yani 456 milyar lira olduğunu açıkladı. İhale bedelinin sadece 3,5 milyar lira olduğunu belirten Yavuzyılmaz, “Aradaki fark 130 kat!” diyerek durumu eleştirdi. Bu rakamların, madenin gerçek değerinin çok altında bir bedelle ihaleye çıkılacağını ortaya koyduğunu vurguladı.
Yavuzyılmaz, “AK Parti’nin Sinop Boyabat Bakır Maden Sahasını adrese teslim bir ihaleyle Cengiz Holding’e peşkeş çekmek üzere olduğunu tespit ettik. İhalenin tarihi 15 Ekim. Boyabat Bakır Maden Sahasında üretilecek bakırın piyasa değeri ihale şartnamesine göre bizim yaptığımız hesaplamalarla birlikte 100 milyar lira. Ancak sahanın rekabetten uzak bir şekilde adrese teslim ihale bedeli 3 buçuk milyar lira. Aradaki fark 28 kat. Şartnamedeki izabe tesis şartına göre bu şartı Türkiye’de sağlayan tek bir firma var; o da Cengiz Holding. Cengiz Holding Türkiye’deki bakır üretimini sağlayan tesisi 2004 yılında AK Parti’nin marifetiyle devletten özelleştirme yoluyla çok cüzi bir rakama 33 milyon dolara devraladı bugün itibarıyla aynı tesisi kurmak istese bir başka şirket 300 milyon dolar gibi bir rakama ihtiyacı var. Bu şekilde yapılan ihalelerde Cengiz Holding’i devasa bir avantaja kavuşturuyor. Bu şekilde yapılan ihalelerle bakır maden sahalarını adeta topluyor. Kendisi doğrudan ihaleye girerek de alabiliyor, kendisini gizlemek istediğinde ise bir başka şirket aracılığıyla da.” dedi.
Yavuzyılmaz, bu duruma karşı sessiz kalmayacaklarını ifade ederek, “İhalenin iptali için hukuki süreci başlatıyoruz!” dedi. Ayrıca, şartnameye göre 10 yıllık süreç içinde üretilmesi istenen bakır uç ürünlerinin piyasa değerinin toplamda 100 milyar lira olduğunu belirtti. Yavuzyılmaz, Cengiz Holding’in, bu rezervin yönetiminde başka bir yükümlülüğü olmadan büyük bir kazanç elde edeceğini savundu.
Son olarak, Yavuzyılmaz, “İlk 10 yılın sonrasında Cengiz Holding cironun %1’ini MTA payı olarak ödemeye devam ederek, başka bir yükümlülüğü olmadan 456 milyarlık bakır, altın ve çinko rezervinin üzerine çökmüş olacak.” ifadesini kullanarak, madenin potansiyelinin ülke ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bu durumun, maden kaynaklarının adil bir şekilde kullanılmadığını ve kamu yararına hizmet etmediğini gösterdiğini belirtti.
İşte CHP’li Yavuzyılmaz’ın sosyal medya üzerinden paylaştığı açıklamalar:
“Son yılların en büyük soygunu!
AK Parti’nin adrese teslim ihaleyle Cengiz Holding’e peşkeş çekmek üzere olduğu Sinop Boyabat Bakır Maden sahasındaki rezerv miktarını MTA Raporuyla kanıtladık
Yorumlar kapalı.