1. Haberler
  2. Gündem
  3. Coğrafi işaretli sebzede hasat zamanı! İçinde çekirdek bulunmuyor, 50 şekilde kullanılıyor: Önemli gelir kaynağı

Coğrafi işaretli sebzede hasat zamanı! İçinde çekirdek bulunmuyor, 50 şekilde kullanılıyor: Önemli gelir kaynağı

featured
service

Yamula patlıcanı, Kızılırmak Nehri’nin iki mahalleyi ayırdığı bölgede üretiliyor ve bu özel patlıcanın yetiştiriciliği yöre halkının önemli gelir kaynaklarından biri. Mor-beyaz çizgili yapısı ve eşsiz lezzeti nedeniyle coğrafi işaretle korunan patlıcan, hem taze tüketim hem de kurutmalık, reçel ve turşu yapımı gibi çeşitli amaçlarla kullanılıyor.

Ancak çiftçiler, bu yılki mahsullerin önceki yıllara göre düşük fiyatlar ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirtiyor. Yemliha Mahallesi’nde 40 yıldır çiftçilik yapan Ahmet Aydemir, bu yıl patlıcanların para etmediğini ve işçilik maliyetlerini karşılamadığını ifade etti. Tarım kredi kooperatiflerinin yüksek faiz oranlarının da üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti.

Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve işçilik ücretlerinin artması, çiftçilerin işlerini sürdürebilmesini zorlaştırıyor. Cengiz Devinç, bu yıl girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, işçi ücretlerinin mahsulün değerini karşılamadığını söyledi. Geçen yıl patlıcanların fiyatı 12 liradan düşmemişken, bu yıl fiyatların 6 liraya kadar gerilediğini belirtti. Bu durum, çiftçilerin mahsullerini tarlada bırakmak zorunda kalmalarına neden oluyor.

yeni-proje-4.jpg

Yemliha ve Ebiç mahallelerinde üretilen Yamula patlıcanı, Kızılırmak Nehri’nin beslediği verimli topraklarda yetiştiği için özel bir lezzet profiline sahip. Gökhan Karaaslan, patlıcanın hem kızartmalık hem de dolmalık olarak kullanıldığını ve Kayseri dışındaki insanların bu lezzeti yeterince tanımadığını belirtti. Patlıcanın daha geniş bir kitleye tanıtılması gerektiğini vurguladı.

yeni-proje-5.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Coğrafi işaretli sebzede hasat zamanı! İçinde çekirdek bulunmuyor, 50 şekilde kullanılıyor: Önemli gelir kaynağı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz