1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dalında kendiliğinden kuruyor altın gibi parlıyor! İşçiler inci toplar gibi topluyor dünyanın her noktasına gönderiliyor

Dalında kendiliğinden kuruyor altın gibi parlıyor! İşçiler inci toplar gibi topluyor dünyanın her noktasına gönderiliyor

featured
service

Gün aydınlanmadan evlerinden çıkan işçiler, dalından kuruyarak düşen incirleri tek tek topluyor. Toplanan incirler, sergide güneş altında 4 gün bekletildikten sonra işleme merkezine götürülüyor ve burada kalitesine göre ayrılarak pazara sürülüyor.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, Aydın’daki incir hasadının bu yıl 20-25 gün erken başladığını açıkladı. Mevsim normallerinin üzerindeki sıcakların etkisiyle incirler erken olgunlaştı. Anlıak, “Aydın’da kuru incirin olmasının başlıca sebepleri akşamları deniz yelinin, sabahları poyraz yelinin esmesidir. Hem aşırı sıcaklar hem de poyrazın çok esmesinden dolayı hasadımız erkene çekildi. Ama kalitemiz geçen yıllara göre gerçekten çok güzel” dedi.

Sıcak hava, incir ağaçlarının kurumasına ve incirlerin dalda erken kurumasına yol açtı. Bu durum, rekoltede bir düşüş beklentisi oluşturuyor. Anlıak, “30 yıldır böyle sıcak görmedim. Buna rağmen dünyaya Aydın’ın incirini tattırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan mücadele 13.00’e kadar devam ediyor” şeklinde konuştu.

aydinda-incir-hasadi-1.jpg

Sarı lop incir‘in en büyük özelliği, dalında kurumasıdır. Yere düşen incirler toplandıktan sonra sergiye gidiyor. Ağacında tazeyken toplayıp kurutma işlemi yapılması mümkün değil. Anlıak, “Sarı lop incirin en büyük özelliği dalında kurumasıdır. Yere düşen incirleri topluyoruz, sonra sergiye gidiyor” dedi.

Hasadın erken başlaması nedeniyle, ihracat izninin de erkene çekilmesi gerektiğini belirten Anlıak, bunun çiftçilerin mağdur olmaması ve ekonominin zarar görmemesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Üreticilerden Yasin Arı, bu yılki hasadın üç hafta erken geldiğini belirterek, “İncirler tonaj olarak geçen seneye göre daha az ama kalite olarak daha güzel” dedi. Erken hasadın kaliteyi artırdığı, ancak toplam tonajda bir düşüş yaşandığı ifade ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dalında kendiliğinden kuruyor altın gibi parlıyor! İşçiler inci toplar gibi topluyor dünyanın her noktasına gönderiliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz