1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dem Partili Cengiz Çandar ‘yeni açılım’ sürecini ANKARAGÜNDEM’a değerlendirdi: “Demirtaş, Erdoğan ve Bahçeli ile görüşülmesinden yana”

Dem Partili Cengiz Çandar ‘yeni açılım’ sürecini ANKARAGÜNDEM’a değerlendirdi: “Demirtaş, Erdoğan ve Bahçeli ile görüşülmesinden yana”

featured
service

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yeni yasama yılının açılışında DEM Partiyi ziyaret edip tokalaşması ve Cumhurbaşkanının ittifak ortağına destek vererek “Cumhur İttifakı’nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz” demesi Türkiye siyasi arenasında dikkat çekici bir hareketlilik oluşturdu.

Bahçeli ve Erdoğan’ın son günlerdeki bu açıklamaları Ankara siyasetini hareketlendirdi.

Peki bu çıkışlar yeni bir çözüm sürecinin başlayacak olmasının bir işareti mi?

2023 seçimlerinde DEM Parti Diyarbakır Milletvekili seçilen Çandar, son günlerde en çok tartışılan konu başlıklarından “Yeni Çözüm süreci mi başlıyor?” gündemine ilişkin konuştuk.

Çandar, yazıları ve müzakerelerdeki etkisi ile 2014’te çözüm sürecinin daha iyi anlaşılmasına ve desteklenmesine katkıda bulunmuş, Türkiye’deki barış ve çözüm arayışlarında önemli bir figür olarak öne çıkmıştı.Çözüm Süreci, Türkiye’deki Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülmesi amacıyla PKK ile yapılan müzakereleri içeriyordu ve bu müzakerelerin temel hedefi, silahlı çatışmaları sona erdirmekti.Türkiye ve Ortadoğu’da Kürt siyasal aktörlerle uzun süredir ilişkileri bulunan Çandar, çözüm sürecinin ihtiyaç duyduğu diyalog ve anlayışın oluşmasına katkıda bulunmuş ve bu konulardaki tartışmaları derinleştirmişti.

Kürt meselesi ve barışın Türkiye’nin en önemli gündemi olduğunu söyleyen Çandar, çözüm sürecinin yeniden gündeme gelmesi gerektiğini düşündüğünü aktardı.

Çandar, iktidarın Kürt karşıtlığına dayanan bir yapıya sahip olduğunu ve bu partiler için bir “yapıştırıcı” işlevi gördüğünü ifade etti ve “Kürtler, hem sorunun çözülmesini, hem barışın gelmesini, hem de çatışmaların sona ermesini istiyor” dedi.

Çandar, Demirtaş’ın Türkiye’nin geleceği ve toplumsal barışı için önemli bir figür olduğunu vurgulayarak “En son haziran ayında görüştüm. O günden bugüne fikrinin değiştiğini sanmıyorum; Demirtaş, Erdoğan ve Bahçeli ile görüşülmesinden yana” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son günlerde yeni bir çözüm süreci mi yoksa uluslararası bir gelişme mi yaşanıyor soruları tartışılıyor. Böyle bir süreç başlayacaksa, partinizin bu duruma dair önceden hazırlık yaptığı bir durum mu bu? Nasıl değerlendiriyorsunuz son gelişmeleri?

Sondan başlayalım. Bir çözüm sürecine yönelik bazı gelişmeler var mı derseniz, şunu söyleyebilirim: Çözüm süreci olarak adlandırılan süreç, en son 2015 yılının Temmuz ayında sona erdi ve çok kanlı bir döneme dönüştü sonrası. Kürt sorunu, Türkiye’nin en önemli sorunu olarak tanımlanıyor ve bu konuda genel bir mutabakat var. Ancak sorun hâlâ 2015’ten 2024’e kadar çözülememiş olarak sürüyor.

Bu bağlamda, her zaman bu sorunun çözümünün gerekli olduğunu düşünen çevrelerde, gün gelecek tekrar bir çözüm süreci arayışı başlayacak algısı var. Bu, aynı zamanda bir beklenti olarak da nitelendirilebilir. Çünkü şartlar siyasi karar vericileri bu konuya tekrar eğilmeye zorlayacak. Bu konu çözülmedikçe Türkiye’nin belini büken bir sorun olarak kalacak. İktidar, güvenlik politikaları açısından ne kadar başarılı görünse de, bu sorunu çözemediği sürece sıkıntılar devam edecek. Dolayısıyla gün gelecek, kim iktidardaysa, bu konuya eğilmeye mecbur kalacak. Bu bakışından kaynaklı bir beklenti hep var.

Özellikle iç ekonomik sıkışma ve dışarıda bölgesel gelişmeler, bu süreci hızlandırabilir. 31 Mart seçimlerinden sonra ülkenin durumu, bu konunun hükümeti ya da rejimi mecbur bırakacağına dair algılar oluşturdu. Ancak, şu anda bir çözüm sürecine dair net bir işaret yok. Türkiye’nin batı bölgelerinde, özellikle Trakya, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’de Kürt sorunu öncelikli bir mesele olarak görülmüyor. Ancak Kürt halkı, doğu ve güneydoğuda bu sorunun çözümüne dair büyük bir beklenti ve arzuya sahip. Ben de Diyarbakır milletvekili olarak sahada bizzat gördüm ki Kürt halkı için barış kelimesi, Kürt sorununun çözümü anlamına geliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dem Partili Cengiz Çandar ‘yeni açılım’ sürecini ANKARAGÜNDEM’a değerlendirdi: “Demirtaş, Erdoğan ve Bahçeli ile görüşülmesinden yana”
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz