Denizi olmayan Kayseri, balıkçılıkta adeta bir merkez haline gelmiş durumda. Ekrem Duran, Türkiye’nin farklı illerinde kurduğu depolarla balıklarını toplayarak, Kayseri’de paketleyip, yurt dışına gönderiyor. Bu yıl, Irak, Suriye, İran, Rusya, Yunanistan ve Ukrayna’ya yapılan balık ihracatı 10 bin 500 ton olarak kaydedildi. Ekrem Duran, bu rakamın 12 çeşit tatlı ve tuzlu su balığı içerdiğini belirtti. İhracat yapılan balık türleri arasında çupra, levrek, somon, alabalık, kefal, turna, sazan gibi türler bulunuyor.
Duran, 2009 yılından itibaren ihracat yapmaya başladıklarını ve 15 yıldır 6 ülkeye balık ihraç ettiklerini söyledi. Kayseri’den yapılan ihracatın yıl ortalamasının 15 bin ton olduğunu belirten Duran, 12 çeşit balığın, özellikle Orta Doğu ülkelerine tatlı su balıkları, Avrupa’ya ise alabalık, somon, çupra ve levrek gibi deniz balıkları olarak gönderildiğini ifade etti. Ancak, balık talebinin fazla olması ve mevsimsel balık kıtlığı nedeniyle ihracatın biraz düşüş gösterdiğini de ekledi.
Kayseri, denizle ilişkisi olmamasına rağmen, balık ihracatında önemli bir merkez haline gelmiş durumda. Ekrem Duran, Kayseri ve çevresindeki illerde 2 bin ton balık temin ederken, geri kalan 13 bin ton balığı Bursa, Yozgat, Çorum, Tokat, Antep, Elazığ ve Malatya gibi illerden temin ediyor. Toplanan balıklar Kayseri’de paketlenip, yurt dışına gönderiliyor. Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde bulunan depolar sayesinde, Kayseri’deki balıkçılık sektörü geniş bir ağ üzerinden işlemlerini sürdürüyor.
Ekrem Duran, Kayseri’nin denizinin olmayışına rağmen, şehrin balık üretimi konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, ihracat hedeflerini büyütüyor. Şu anki hedefi, Kayseri’deki balıkçılık rezervini artırarak, yıllık ihracat rakamını 50 bin tona çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için Kayseri’deki göllerde balıkçılık faaliyetlerini artırmayı planlayan Duran, Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, balık üretimini çeşitlendirmeyi hedefliyor.
Yorumlar kapalı.