Deprem bölgesinde dördüncü bayram da konteynerda

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Şubat Maraş depremleri 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. 53 bini aşkın canın yitirildiği felakette 52 bin 846 bina yıkıldı. 179 bin 786 binada ağır, 40 bin 228 binada orta hasar oluştu. Bölgede acil olarak 700 bine yakın konut ihtiyacı olduğu belirlendi. Cumhurbaşkanı, 1 yıl içinde 319 bin konutun yapılacağı sözünü verdi. 31 Mart 2023’te yaptığı açıklamada bir yıl içinde 319 bin konutun depremzedelere teslim edileceğini açıkladı. Ancak, muhalefetin açıkladığı rakamlara göre Mayıs 2024 sonuna kadar anahtarı verilen konut sayısı yüzde 5’te kaldı. Hükümetin vadettiği ile yaptığı arasında uçurum olduğunu belirten muhalefet temsilcileri mağduriyetin giderilmesi çağrısı yaptı.

Dördüncü bayramlarını da konteynerde geçiren afetzedeler kalıcı konut beklediklerini dile getirdi. Depremin merkezinde felaketi yaşayan Maraşlılar, 6 Şubat sonrası bayramların onlar için artık bir şey ifade etmediğini; eski bayramlara duydukları özlemi anlattı. Mehmet Çırak “Bizde artık bayram sevinci diye bir şey kalmadı. Hep içimiz buruk. Konteyner kentte dördüncü bayramımızı yaşıyoruz’’ dedi. Evinde torunlarının koşturduğu günleri özlediğini dile getiren Ayşe Yetim ise “Hükümet ev verirse geçeriz ama şu anda evle ilgili bir gelişme yok” ifadesini kullandı. Afetzedeler konteynerda yaz sıcağında yaşamanın dayanılamaz olduğunu belirtti. Kalıcı konut taleplerini dile getirdi.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin üzerinden 16 ay geçti. 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği deprem bölgesinde konut ihtiyacı halen karşılanabilmiş değil. Konteyner kentlerde dördüncü bayramını geçiren depremzedeler kalıcı konutlara geçmeyi bekliyor. Depremin yaşattığı ağır travmayı atlatamadıklarını belirten konteyner kent sakinleri 6 Şubat sonrası bayramların onlar için artık bir şey ifade etmediğini söylediler.

foto11.jpg

Konteyner kentte yaşamını sürdüren yüzbinlerce depremzede aradan geçen dördüncü bayramda kalıcı konut bekliyor. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin üzerinden neredeyse 500 gün geçti. Ancak bir yılı aşkın süredir konteynerde yaşayan vatandaşlar kalıcı konutlara geçmenin hayaliyle, bu bayramı da geçiriyor. Kahramanmaraşlı depremzedeler, 6 Şubat sonrası bayramların onlar için artık bir şey ifade etmediğini; eski bayramlara duydukları özlemi anlattı. VOA Türkçe ’ye konuşan Depremin onlara yaşattığı ağır travmayı henüz atlatamadıklarını vurgulayan konteyner kent sakini Mehmet Çırak, “Bizde artık bayram sevinci diye bir şey kalmadı. O eski maneviyat yok. Şu anda eşimle birlikte bu konteynerin önünde komşularımızla bayramlaşıyoruz. Çocuklarımız gelecek birazdan bayramlaşmak için onları bekliyoruz. Onlar geldiği zaman biraz sevinç biraz hüzün kaplıyor içimizi. Konteyner kentte dördüncü buruk bayramımızı yaşıyoruz’’ dedi. Deprem öncesi bayramlardaki gibi evinde torunlarının koşturduğu günleri çok özlediğini dile getiren Ayşe Yetim ise “Ben bu konteynerde yalnız yaşıyorum. İyi de olsa kötü de olsa günler gelip geçiyor ama acımız içimizde duruyor. Hükümet ev verirse geçeriz ama şu anda henüz evle ilgili bir gelişme yok” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 Şubat 2024 tarihinde deprem bölgesinde 46 bin konutun hak sahiplerine teslim edildiğini ve kura çekilişleriyle sayının 76 bine ulaştığını belirtmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre deprem bölgesinde ihtiyaca göre belirlenen konut ve köy evi sayısı toplamı 679 bin 996, yani oran olarak bakıldığında ihtiyaç duyulan konutların yüzde 11’i teslim edildi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, deprem felaketinin ardından iktidarın depremzede vatandaşlara verdiği konut sözünü tutmadığına değindi. CHP’li Emir, şunları dile getirdi: “Türkiye toplamında deprem bölgesi için 534 bin 439 konut yapacağız demişler, 30 bin 273 konutu teslim etmişler. Söylediklerinin ancak yüzde 5’ini teslim etmişler.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Deprem bölgesinde dördüncü bayram da konteynerda

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz