1. Haberler
  2. Gündem
  3. Devlet Satışta! Tam 21 Yılda 63 Milyar Dolarlık Kamu Malı Elden Çıktı!

Devlet Satışta! Tam 21 Yılda 63 Milyar Dolarlık Kamu Malı Elden Çıktı!

featured
service

Satışlar Neden Arttı?

Devletin elinde satılacak az sayıda firma, fabrika ve kurum kalması ve kaynak bulmakta zorlanılması, son dönemde arsa satışına ağırlık verilmesinin temel sebebi olarak gösteriliyor. Ekonomik krizin derinleşmesi de bu süreci hızlandıran faktörlerden biri.

Son 21 Yılda Neler Satıldı?

AKP’nin 2002’de iktidara gelmesinden bu yana kamuya ait fabrikalar, tesisler, araziler, oteller, limanlar, enerji üretim ve dağıtım şirketleri bir bir satıldı. 21 yıllık bu süreçte toplam 63 milyar 439 milyon dolar (2 trilyon lira) bedelle Cumhuriyetin kazanımları elden çıkarıldı ve yerli ve yabancı şirketlerin eline geçti.

Satışlardan Ne Kadar Gelir Elde Edildi?

Hisse satışından 39 milyar dolar (1 trilyon 248 milyar lira), tesis ve işletmelerin tümüyle devrinden 17.2 milyar dolar (550 milyar lira) gelir elde eden iktidar, satacak kuruluş kalmayınca gayrimenkul ticaretine başladı. Devlete ait otel ve sosyal tesisleri 651 milyon dolara (20.8 milyar lira) elden çıkarttı. Arsa, tarla, fabrika arazisi gibi mülklerin satışından 21 yılda yaklaşık 4 milyar 592 milyon dolar (147 milyar lira) gelir elde edildi.

Özelleştirme Nasıl Yapılıyor?

Hemen her gün internet sitesinde bir gayrimenkul ilanı yayınlayan Özelleştirme İdaresi, adeta bir emlakçıya dönüştü. Tarlalardan konut alanlarına, turizm imarlı arsalardan lojman binalarına kadar birçok taşınmazı vitrine koyuyor. Özelleştirme kapsam ve programına alınan arazilere ilişkin her türlü imar planı/değişikliği yapma/yaptırma yetkisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait, onaylama yetkisi ise Cumhurbaşkanı’nda. Bu sayede, istenilen rant hareketleri de kolaylıkla yapılabiliyor.

Ne Kadar Taşınmaz Satıldı?

haberbil.net haberinin, özelleştirme İdaresi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre 2003 – Mart 2024 tarihleri arasında AKP, devlete ait 5 binden fazla taşınmazı özel mülkiyete devretti.

Satışlar Son Yıllarda Hız Kazandı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Devlet Satışta! Tam 21 Yılda 63 Milyar Dolarlık Kamu Malı Elden Çıktı!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz