1. Haberler
  2. Gündem
  3. Devlet ucuz eti patrona verdi

Devlet ucuz eti patrona verdi

featured
service

Simsarların ESK’dan 250 TL’ye aldıkları onlarca TIR eti, vatandaşa ucuza satmak yerine, et tüccarlarına dağıttığını söyledi. Öztürkmen “Sektördeki araştırmamıza göre Köfteci Yusuf 57, Happy Center 38, Namet 21, Onur Market 18 TIR ürün almış” iddiasını dile getirdi. Hem yerli üreticinin bitirildiği hem milletin pahalı ete mahkum edildiği yorumları yapıldı. ESK yetkilileri ise ANKARAGÜNDEM’ın konuya ilişkin soruları karşısında bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Vatandaş sofrasına et koyamazken, devletin patronlara ucuza satış yaptığı öne sürüldü. Domuz eti kullanan firmaların korunması gündemdeyken, CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, Et ve Süt Kurumu’nun ucuz ithal ettiği etler üzerinden büyük bir vurgun çarkı işlediğini söyledi. Öztürkmen “ESK’nın kilosu 136 TL’ye ithal ettiği canlı hayvanlar, sofraya en ucuz 550 TL’ye geliyor. Vurgun çarkıyla, aradaki yüzde 300’lük kâr et baronlarının cebine inerken vatandaş kasabın, önünden geçemiyor” dedi.

Kırmızı et fiyatları her geçen gün artarken, vatandaş kasapların önünden geçemez oldu. Vatandaş kilosu 500 lirayı aşan eti sofrasına koyamazken, Et ve Süt Kurumu’nun 136 TL’ye ithal ettiği eti patronlara ucuz verdiği ortaya çıktı. CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) ithal etleri üzerinden büyük bir vurgun çarkı işlediğini ileri sürdü. Öztürkmen, ESK’nın ucuz ithal etlerinin bu köfteciye de gittiğini belirterek, “Bu firmanın diğer tedarikçileri kimlerdir? Bu tedarikçilerin hangi AKP’li siyasetçiler ve eski bakanla ilişkisi vardır” diye sordu. Olayın derinlerinde daha da büyük bir skandal yattığını belirten Öztürkmen “ESK ithal etleri üzerinden büyük bir vurgun çarkı işliyor. ‘Vatandaş ucuz et yiyecek’ propagandasıyla düğmesine basılan et ithalatı, et fiyatlarını düşürmediği gibi et baronlarının kasasını dolduruyor. ESK’nın kilosu 4 dolara (136 TL) ithal ettiği canlı hayvanlar, soframıza en ucuz haliyle 550 TL’ye geliyor. Kurulan vurgun çarkıyla, aradaki yüzde 300’lük kâr et baronlarının cebine inerken vatandaş yine kasabın, marketin önünden geçemiyor. Karkas et simsarları da ESK’dan kilosu ortalama 250 TL’den topladıkları onlarca TIR eti, vatandaşa ucuz fiyatla satmak yerine, el altından et tüccarlarına dağıtıyor. İşini dürüstçe yapan firmalar durumdan hem şikâyetçi hem mağdur. ESK, ithal hayvan ve etleri hangi büyük firmalara verdiğini sır gibi saklarken, Rekabet Kurumu da mercek altındaki 11 firmayı henüz açıklamadı” diye konuştu. Domuz eti kullanan firmaların korunması ve sonrasında ifşa edilmesi konusuna değinen Öztürkmen, “Ünlü bir köfte zincirinin Ankara mağazalarından alınan numunelerde domuz eti çıkması kamuoyunda tartışma yarattı. Tarım Bakanlığı’nın inceleme raporlarına karşı köfteciden tatmin edici bir yanıt yapılamadı. Türkiye çapında 280 şubesi bulunan ve her gün on binlerce insanımızın yemek yediği bir işletmede yaşananlar vatandaşlarımızda ‘Ne yiyip içiyoruz, kime güveneceğiz’ endişesi iyice arttı.” “Domuz eti olayının derinlerinde daha büyük bir skandal yatıyor” dedi. ESK iddialara yönelik ANKARAGÜNDEM gazetesinin sorularını yanıtsız bırakarak, konuya ilişkin açıklama yapmayacağını belirtti.

Ucuz ithal etlerin önemli bir kısmının Köfteci Yusuf’a verildiğini söyleyen CHP’li Öztürkmen şöyle konuştu: “İthal etleri paylaşan firmaların AKP’li siyasetçi ve eski bakanlarla ilişkileri konuşuluyor. Üç ay önce bu ithal et çarkıyla ilgili hem Et ve Süt Kurumu’na hem de bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sorular yöneltmiş, açıklama yapmaya çağırmıştık. Onlar da ölü taklidi yaparak sorularımızı yanıtsız bıraktılar. ESK’nın vermediği bilgileri biz sektör içinde yaptığımız araştırmalar sonucunda öğreniyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre seçili bazı zincir mağaza ve marketlere devasa oranlarda ithal et verilmiş. Etler bazılarına direkt ESK tarafından verilirken, bazılarına da aracı tedarikçi firmalar tarafından verilmiş. 2024 yılının ilk ayları içinde bazı market ve işletmelere verilen ithal et miktarları şöyle: Köfteci Yusuf: 57 TIR, Happy Center: 38 TIR, Namet: 21 TIR, Onur Market: 18 TIR, Dan Et: 15 TIR, Kim Market: 15 TIR. TIR’ların 21 ile 25 ton arasında et taşıyabildiği düşünüldüğünde, oranın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Yani binlerce ton ithal et alan firmalar var.”

ho.jpeg

Köfte zincirinin siyasi bağlantılarını soran CHP’li Öztürkmen: Küçük işletmeler ESK’dan et alamamaktan yakınırken, bazı firmalara yüzlerce ton ithal ucuz et gidiyor. Peki devlet bu etlerin akıbetini nasıl takip ediyor? Ya da takip ediyor mu? Sektör içinden aldığımız bilgiye göre hayır. ESK dağıttığı canlı hayvan ve etin akıbetinden habersiz. Ya da habersizmiş gibi davranıyor. Kimseyi ya da hiçbir firmayı suçlamıyoruz, yalnızca vatandaşın ucuz et yeme hakkını korumak için bu işin başındaki kurumları şeffaf ve açık davranmaya davet ediyoruz. Görüldüğü gibi ithal etlerin gittiği büyük şirketlerin başında malum köfte zinciri bulunuyor. İthal et kıyağı çekilen bu köfte zincirinin diğer tedarikçileri kimler? İçinde domuz eti çıkan etler hangi tedarikçiden geldi? Bursa merkezli olduğu düşünülen bu tedarikçinin hangi AKP’li siyasetçiler ve eski bakanla ilişkisi var? Bu et tedarikçilerine kamu bankalarından ne kadar kredi sağlandı? Köfte zinciri dışında ESK’nın getirdiği ucuz ithal etler üzerinden milyon dolarlar kazanan diğer 10 firma ne zaman açıklanacak?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Devlet ucuz eti patrona verdi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz