Diyanet İşleri Başkanlığı merak edilen soruları yanıtladı: Kredi kartı ile kurban kesilir mi, nasıl pay edilmeli?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi kartıyla kurban alınabilir mi sorusuna verilen yanıtta, kurban kesme sorumluluğu olan bireylerin kredi kartıyla ödeme yapabileceği ancak faizli işlemlerden kaçınmaları gerektiği belirtildi. Kurbanların nasıl pay edileceği konusunda ise küçükbaş hayvanların tek kişi adına, büyükbaş hayvanların ise en fazla yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebileceği açıklandı. Ayrıca, kurban kanının alınımı gibi uygulamaların dinen doğru olmadığı vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamaları, vatandaşların kurban ibadetini doğru bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olacak nitelikte.

İşte yöneltilen sorulardan bazıları:

Kredi kartı ile kurban caiz midir?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması hâlinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

Kurbanlık gebe ise ne yapmalıyız?

Kurbanlık veya etlik olarak beslenen hayvanların gebe kalmalarının önlenmesi veya iğdiş edilmeleri hayvan için kurbanlık olması açısından ayıp sayılmıyorsa ve insanların yararına bir menfaati gerçekleştirmeye yönelik ise bunda bir sakınca yoktur. Ancak kurbanlık olarak ayrılan hayvanların mevcut gebeliklerinin sonlandırılması fıtrata müdahaledir. Bu itibarla; mevcut gebeliklerinin sonlandırılması dinen uygun görülemez”.

Kurbanlar nasıl pay edilir?

Koyun veya keçi sadece bir kişi adına kurban edilir. Deve, sığır ve manda ise bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu durumda her bir kişinin hissesi yedide birden aşağıya düşmemelidir. Küçükbaş bir hayvana birden fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş bir kurbanlığa yediden fazla kişinin hissedar olması caiz değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyanet İşleri Başkanlığı merak edilen soruları yanıtladı: Kredi kartı ile kurban kesilir mi, nasıl pay edilmeli?

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz